Extra aandacht voor groenbemester loont
Limagrain onderstreept dat een geslaagde groenbemester de basis vormt voor de teelt in 2018. Door de teelt van de groenbemester voldoende aandacht te geven, bereik de akkerbouwer het beste resultaat qua bodemstructuur, organische stof, aaltjesbestrijding en mineralenvastlegging.
Keuze
Het teeltdoel, zaaitijdstip en het volggewas vormen de basis bij de keuze van groenbemester. Het is zaak om hier per perceel bewust mee om te gaan. Bij groenbemestermengsels is het zaak extra aandacht te besteden aan de aanwezige componenten. Mogelijk bevat het mengsel componenten die schadelijke aaltjes kunnen vermeerderen. Verder is het zaak dat de groenbemester zich ongestoord kan ontwikkelen. Een voldoende los zaaibed, goed losgetrokken rijsporen en het zaaien van voldoende zaad zijn daartoe essentieel. Verder adviseert Limagrain voor een goede beginontwikkeling een startgift N. Daarbij vraagt de vertering van gehakseld stro extra stikstof.
Gecombineerde opgave
Van Iperen adviseert akkerbouwers die een groenbemester inzaaien op percelen met de bestemming ‘ecologisch aandachtgebied’ extra alert te zijn bij het invullen van de gecombineerde opgave. Percelen met de bestemming ‘ecologisch aandachtsgebied’ tellen immers mee voor de vergroening. Hieraan zit een termijn van 10 weken. Bij deze insteek is het zaak te controleren of de ingevulde zaaidatum op de gecombineerde opgave overeenkomt met de werkelijke zaaidatum. Omdat de 10 weken termijn ingaat op de eerste dan van melden is het zaak dit zo snel mogelijk na het zaaien in te vullen.