België verwacht hoge suikeropbrengst

De hoge verwachte suikeropbrengst is volgens Valerie Vercammen, secretaris van de Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) niet unaniem goed nieuws voor de bietentelers. Op vilt.be zegt zij dat hierdoor de kans op een overaanbod aan suiker reëel is waardoor de suikerprijzen zullen kelderen en de bietenprijs dus ook laag zal uitvallen, nu beiden aan elkaar gelinkt zijn.
Door de toename van het Europese bietenareaal met 17 procent in combinatie met de te verwachte goede opbrengst en hoge suikeropbrengst in Europa, is haar verwachting dat de Europese bietenprijs, die momenteel 490 euro per ton bedraagt, vanaf september verder zal dalen. Op vilt.be zegt Vercammen: “De kans groot dat we op een overaanbod afstevenen met alle gevolgen vandien voor de suikerprijs. En nu die gelinkt is aan de bietenprijs zullen ook de telers dit voelen.”
10,8 en 9,6 ton suiker
Bij de suikerbietentelers die leveren aan de Tiense Suikerraffinaderij werd bij de eerste monstername op 7 augustus een suikerproductie van 10,8 ton per hectare geregistreerd. Voor Iscal Sugar komt dat uit op 9,6 ton. In 2016 werd bij Iscal slechts 6,6 ton suiker per hectare opgemeten. Het gemiddelde in de periode 2007-2016 bedroeg 8,07 ton. In de periode 2012-2016 was dat 7,8 ton. Het KBIVB onderstreept dat het gaat om gemiddelden die soms per regio en perceel sterk kunnen verschillen.
Overaanbod
De vraag is of de hoge opbrengsten ook een zegen zijn voor de Belgische suikerbietenteler. Sinds dit seizoen zijn immers de suikerquota afgeschaft. Dat stelde de relatie tussen de Belgische telers en met name de Tienense suikerfabriek op scherp. Pas in het najaar 2018, als de overeengekomen prijstoeslag bekend is, wordt het voor de Belgische telers duidelijk of de teelt lonend is. Daalt de gemiddelde suikerverkoopprijs onder de 450 euro per ton, dan is de teelt niet meer lonend, stelde eerder de Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB).