Goede start van cichoreiseizoen, uitzaai gaat richting 100 procent

Op een incidenteel perceel na, zit al het cichoreizaad in de grond. „In het zuidoosten en in het zuidwesten is nog niet alle cichorei gezaaid. In de andere regio’s heeft de uitzaai de 100 procent al bereikt”, licht René Schunselaar toe. Hij vermoedt dat in die gebieden een aantal telers hebben gewacht met zaaien tot de regen. „Er is vaak wel een vals zaaibed gemaakt om een eerste klap te kunnen geven wat betreft de onkruidbeheersing. Maar het is daarna vrij lang droog gebleven. Het is nu wel echt moment om te gaan zaaien, dus ik verwacht dat eind volgende week wel in alle regio’s de uitzaai op 100 procent komt.”
De gemiddelde zaaidatum zal volgens Schunselaar rond half april uitkomen. „Dat is vrij normaal, als je het zo mag noemen. Want de afgelopen jaren hebben we wel geleerd dat ‘normaal’ niet bestaat.”
Opkomst
De eerste indruk van de opkomst van de cichorei lijkt in zijn algemeenheid goed, vertelt Schunselaar. „In noordoost- en zuidoost-Nederland zien we een goede en regelmatige opkomst met veel planten. In het zuidwesten en Wallonië is de opkomst wat wisselender als gevolg van droogliggende zaden.” Overzaai is dit seizoen (nog) niet aan de orde geweest.
Onkruidbeheersing
Schunselaar kaart aan dat ook dit jaar onkruidbeheersing een belangrijk hoofdstuk is binnen de cichoreiteelt. „Zeker nu de Bonalan is weggevallen. We hebben nog wel Kerb, maar dat is een bodemherbicide en die heeft vocht nodig om zijn werk te kunnen doen. Daar zagen we de afgelopen tijd door de droge omstandigheden wel de nodige uitdagingen ontstaan. Laten we hopen dat met de regen die nu valt of gaat vallen, de basisbespuiting toch nog zijn werk kan doen.”
Duurzaamheidstoeslag
Ook dit jaar biedt Sensus telers de mogelijkheid om te kiezen voor de optie ‘Duurzaamheidstoeslag’ in hun cichoreicontract. Door aan een van de duurzaamheidseisen te voldoen, kunnen telers 15 euro per ton cichorei extra te verdienen.
De eisen zijn in grote lijnen gelijk aan die van vorig jaar, met een paar uitzonderingen. Zo kunnen telers die via een collega of loonwerker een Ecorobotix ARA Spotsprayer inzetten in hun cichorei ook een beroep doen op de duurzaamheidstoeslag. Wel ligt deze toeslag lager (10 euro per ton cichorei extra) dan wanneer een teler zelf beschikt over een spotsprayer. Dan geldt een toeslag van 15 euro per ton extra. „Het aantal beschikbare spotsprayers is in een jaar tijd flink toegenomen. Dat betekent dat we niet meer hoeven te ondersteunen dat een teler met zijn eigen spotsprayer werkt. Hij kan dit ook door iemand anders laten doen. Maar daar staat dan wel een lagere vergoeding tegenover.”
Een andere wijziging betreft de optie ‘Cigarant voor cichorei’. Deze komt dit jaar te vervallen. „We hebben zowel vorig jaar als het jaar daarvoor een pilot gedraaid, maar dit heeft niet het resultaat opgeleverd wat we hadden gehoopt. Dat gold voor zowel Sensus als de telers”, licht Schunselaar toe.
Nog even alle mogelijkheden op een rij voor de duurzaamheidstoeslag in 2025:
- Cichorei telen met een eigen FarmDroid
- Cichorei telen met de inzet van een Ecorobotix Ara spotsprayer (hier komt dan de mogelijkheid bij om dit door een externe partij te laten doen).
- SKAL gecertificeerd cichorei telen (of in omschakeling)
- Cichorei telen zonder chemie na opkomst
- Cichorei telen met een door Sensus/Groeikracht Cosun gefinancierde FarmDroid

Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Susan Rexwinkel