Extra monitoring bietenziektes SBR en RTD

‘Aanleiding is de uitbreiding van deze ziektes in Duitsland in de richting van Nederland in bieten, aardappelen, wortelen, rode bieten en uien. Daarnaast is recent aangetoond dat SBR in bietenmonsters uit 2023 is gevonden, die in Duitsland onderzocht zijn. Hoewel we in Nederland nog geen schade zien van SBR en RTD, komt SBR incidenteel al wel voor, gezien deze positieve uitslagen’, staat in een nieuwsbericht op de site van het IRS.
Cosun en het IRS roepen telers op wanneer zij symptomen van SBR of RTD in hun perceel zien, dit te melden bij hun teeltbegeleider of de buitendienst van Cosun Beet Company. Zij kunnen dan een monster opsturen naar het IRS zodat onderzocht kan worden of het werkelijk om SBR of RTD gaat. Want dit kan alleen met zekerheid worden vastgesteld met behulp van moleculaire technieken.
SBR
Bij planten die door SBR (Syndrome Basses Richesses) zijn aangetast, vergeelt en verwelkt het blad binnen een paar weken na de infectie. Deze vindt normaal tussen juni en september plaats. SBR leidt tot lagere wortelopbrengsten en zeer lage suikergehalten. ‘SBR kan tot 5 procent (abs.) lagere suikergehaltes leiden en 25 procent lagere wortelgewichten’, staat in de teelthandleiding het IRS. De ziekte veroorzaakt ook schade in aardappelen, wortelen, rode bieten en uien.
RTD
RTD (Rubbery Taproot Disease) ook wel Stolbur genoemd, wordt veroorzaakt door het phytoplasma Candidatus Phytoplasma solani. Slapende bieten op het heetst van de dag in juli zijn de eerste symptomen. Later treedt vergeling en necrose van de oudste bladeren op. De schade bij RTD kan nog groter zijn dan bij SBR. Dit komt omdat bieten bij deze ziekte in een later stadium ook rubberachtig van structuur worden en daardoor niet meer verwerkt kunnen worden of in hun geheel wegrotten.
Zowel SBR als RTD worden overgebracht door cicaden. In de teelthandleiding van het IRS kunnen telers meer informatie vinden over deze bietenziektes.
Beeld: Susan Rexwinkel