Tarwe beschermen met geur van vers gemaaid gras

Onderzoekers van de Universiteit van Gent zijn erin geslaagd om tarwe en rijst te beschermen tegen ziektes door stoffen die planten zelf aanmaken en die de geur van vers gemaaid gras verspreiden. Vers gemaaid gras verspreidt zijn specifieke geur niet zomaar. Die geur komt van stoffen die een plant aanmaakt wanneer hij aangevallen wordt, bijvoorbeeld door een insect, een schimmel- of een grasmachine. Planten maken die stoffen aan om onderling te communiceren: door ze te verspreiden, laat de plant aan zijn buren weten dat er gevaar dreigt.
Vaccinatie voor planten
Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent) hebben ontdekt dat groenbladvolatielend ingezet kunnen worden om de weerstand van planten te verhogen.“Je zou het kunnen beschouwen als een soort biologische vaccinatie van de plant”, legt Maarten Ameye na vier jaar onderzoek uit. “Door deze stoffen toe te dienen aan planten, zetten we een stap naar een meer innovatieve en duurzame manier om gewassen te beschermen.”
Fusarium
Volgens Amey was de fusarium aantasting 30 tot 40 procent lager bij tarwe die was blootgesteld aan de grasgeur. Amey: “Daarentegen vertoonde deze tarwe wel een hogere gevoeligheid voor meeldauw en septoria. Oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat als een plant zich versterkt tegen een bepaald aantasting, ze zwakker wordt voor een ander gevaar. Dit gaan we verder onderzoeken. Ook gaan we in proefveldjes onderzoeken het mogelijke effect van de grasgeur op roest in tarwe.”