Aardappels zaaien: machinefabrikanten ‘positief afwachtend’
Te prematuur
“Ik heb de publicaties vanaf het begin gevolgd en onze leverancier op de hoogte gebracht”, zegt directeur Jan Hepping van Zonna, dat Grimme landbouwmachines in het programma heeft. Hij vindt het heel erg mooi dat ’t uit de Nederlandse koker komt, “maar de ontwikkeling is nog te prematuur voor de mechanisatiesector”.
Richting fabrikant Grimme, dat juist één jaar bezig is met bietenzaaimachines, liet Hepping met een kwinkslag weten dat ze hier “net op tijd mee zijn begonnen” en de ontwikkeling zouden kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van de aardappelzaaimachine. Realistisch gezien ziet hij zo’n machine voorlopig niet in het Grimme-programma opduiken.
De Zonna-directeur denkt dat de impact van de eventuele opkomst van zaaiaardappelen voor de techniek in Nederland zal meevallen. “In een klimaat als het onze is het vrij goed te doen met pootgoed. Want dan is het mogelijk om de aardappel in korte tijd vrij goed te oogsten.”
Nauwgezet volgen
“Dit zijn innovaties die gaande zijn. Het is een ontwikkeling die wij zeer nauwgezet volgen”, bevestigt Guido Magnus van fabrikant Miedema in Winsum over de aankondiging van Solynta. Of het bedrijf – dat onder andere pootmachines voor aardappelen produceert – al bezig is met een zaaimachine voor aardappelen wil hij niet zeggen. “Natuurlijk sluiten wij onze ogen niet voor deze ontwikkelingen. We hebben het al twee à drie jaar op de agenda staan. Het brengt in ieder geval nieuw elan.” Volgens Magnus gaan veranderingen in de aardappelwereld niet snel. “Het is nog een beetje ongrijpbaar. Maar ik denk dat het een lange termijnontwikkeling is.”
Veel vragen
Als product-manager akkerbouw bij Abemec heeft Klaas Jan Hommes onder andere de Lemken zaaimachines in het programma. Hommes zit met veel vragen over aardappelteelt vanuit zaad. “Het is heel fijn zaad. Ik weet niet hoe ze dat gaan doen.” Ook over de teeltwijze heef de Abemec-manager vragen. “Wordt het zaad eerst in kassen uitgezaaid en later als miniknolletjes gepoot? Gaat dit in bedden of op ruggen? Dat heb ik nog niet gehoord.” Als er met zaad wordt gewerkt, zou het in de buurt van wortelzaad kunnen komen, dat zoals bekend een fijnzadig groentegewas is.
Een complicatie vindt hij de vele ‘competenties’ die van aardappelrassen worden gevraagd. “Er zijn zoveel eigenschappen die afnemers van aardappelen willen. Kunnen ze met hun rassen daar al aan voldoen. Ik ben ook benieuwd hoe verwerkers als Agrico er tegenaan kijken.”
Voorlopig gelooft hij dat het niet zo’n vaart zal lopen met aardappelteelt uit zaad en voor zover hij weet zijn de ontwikkelaars van Lemken nog niet bezig met een aardappelzaaier. Het is nu een nichemarkt, maar met aardappelen als vierde wereldgewas ligt er natuurlijk wel potentie als de ontwikkeling daadwerkelijk doorzet. “We hebben nog geen enkel verzoek gekregen, maar als dat er wel komt, kunnen we snel schakelen.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer