'Mestwetgeving bottleneck bij organisch stofgehalte bodem'
Zeeuwse akkerbouwers die in hun bedrijfsvoering bewust omgaan met het organische stof gehalte (OS) van hun akkers zien het OS-gehalte van hun percelen stijgen. De aanvoer van effectieve organische stof (EOS) in de vorm van vaste mest en/of compost is daarbij de beslissende factor. Het bouwplan en de grondbewerking hebben minder effect op de organische stofbalans.
Grote verschillen
In het kader van zijn studie aan Aeres Hogeschool Dronten analyseerde Christiaan Maljaars (foto) in opdracht van Eurofins Agro bodemvruchtbaarheidskengetallen van 160 percelen in Zeeland. Ook interviewde hij negen akkerbouwers over hun werkwijze en het effect daarvan op het OS-gehalte in de bodem. Vervolgens maakte hij bodemorganische stofbalansen. Uit zijn analyse blijkt dat verschillen tussen percelen groot zijn. Zo nam op 29 percelen het OS-gehalte duidelijk toe terwijl op 44 percelen het gehalte daalde. Doordat de stijging groter was dan de daling blijft het gemiddelde gehalte volgens deze analyse gelijk. Bij diverse percelen beschikte hij over grondonderzoekresultaten vanaf 1950 tot en met nu. Bij enkele van deze percelen gaf het OS gehalte in deze zeventig jaar een geleidelijk daling van 1.8% naar 1.4%, daar staat tegenover dat andere percelen een stijging te zien gaven van 1,6 naar 2,3%. Het gemiddelde OS-gehalte schommelde rond de 2,2% .
OS-balans
Maljaars concludeert dat werken met een OS-balans de basis vormt voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid. Als de EOS-aanvoer gelijk is aan de afvoer, blijft de balans op peil. Door voldoende vaste mest of compost toe te dienen daalt het organische stofgehalte niet. De ruimte om deze aanvoer te (kunnen blijven) realiseren is van groot belang aangezien organische stof van belang is voor N- en S-mineralisatie, bewerkbaarheid, vochthoudend vermogen, binding en nalevering van K en Mg en Ca en weerbaarheid van de bodem tegen ziektes. De plantengroei is dus voor een groot gedeelte afhankelijk van de kwantiteit en kwaliteit van de organische stof. Verder heeft de organische stof directe invloed op het bodemleven. Een regelmatige aanvoer van organisch materiaal stimuleert het bodemleven.