‘Revolutie’ van Solynta maakt weinig indruk bij handelshuizen

Ingenieuze stapeling gewenst
Volgens Sjefke Allefs, directeur van Agrico Research in Emmeloord, is er "niks nieuws onder de zon" met de ontdekking van een uit zaad gekweekte aardappel die resistent is tegen Phytophthora. Zelf heeft Agrico, een coöperatie in poot- en consumptieaardappelen, ook rassen ontwikkeld die resistent zijn. “Deze zijn ook al op de markt.” Volgens Allefs heeft Agrico bovendien de ontwikkeling van een ras met dubbele resistentie tegen aardappelziekte bijna voltooid.
Gerard Backx (HZPC) noemt een meervoudige resistentie tegen Phytopthora “zeer welkom”, maar dan wel wat hij “een ingenieuze stapeling” noemt. “Het moet niet een combinatie zijn van twee eenvoudige resistenties”. Ook volgens Allefs is het ontwikkelen van resistentie alleen niet genoeg. Een aardappel moet aan wel veertig andere kenmerken voldoen om vermarktbaar te zijn. Hij noemt eigenschappen als smaak, vorm en stevigheid.
Onbereikbare bestemmingen
Voor de landen die nu niet bereikt kunnen worden met pootgoed is zaadgoed volgens HZPC-voorman Backx te prefereren. “Voor de huidige gebruikers van pootgoed heeft zaad zeker geen voordeel”, zegt hij stellig. De HZPC-directeur ziet de pootaardappel dan ook niet snel verdrongen worden door aardappelzaad.
Omdat ook HZPC voor de onbereikbare bestemmingen graag met zaad wil kunnen werken, is het zelf ook al jaren bezig met het ontwikkelen van een andere kweekmethode zoals Solynta doet. Backx: “Nu voorzien we maar een klein deel van de wereld met pootgoed. De meeste aardappeltelers in de wereld kunnen geen NL pootgoed verkrijgen.”
In de kinderschoenen
Een wisseling van de wacht – zaaizaad voor pootgoed - is volgens Agrico Research nog ver weg. Sjefke Allefs: “De ontwikkeling van aardappelzaad dat pootaardappelen vervangt staat nog in de kinderschoenen. Het duurt nog tientallen jaren voordat het zover is.”
Volgens HZPC-voorman Backs zou de komst aardappelzaad sowieso niet het einde van het pootgoed inluiden. “Nee, ik zie het niet als verdringing. Zaad is een aanvulling.” Voor de bestaande licensierassen betekent de komst van zaaizaadrassen volgens Gerard Backx niets “want er blijven rassen en die zullen worden beschermd”.
Lees ook:
Gangbare veredeling ligt voorlopig paar stappen voor
Aardappels zaaien: machinefabrikanten ‘positief afwachtend’
Fotoreportage: Zaad als uitgangspunt voor phytophthoravrije pootgoedteelt
McDonalds in gesprek met Solynta over hybride aardappel
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer