ICAReS: ook kansen voor inzet van drones in de akkerbouw
Het project ICAReS, dat staat voor Innovation Cluster Accelerating Remote Sensing, is begin december 2016 van start gegaan en heeft een looptijd van drie jaar (tot eind 2019). Doel van het project is om Remote Sensing te ontwikkelen, introduceren en stimuleren door verspreiding van kennis en ervaring, onderzoek en (inter)nationale samenwerking. Ook willen de initiatiefnemers aansturen op eenvoudigere (internationaal gelijke) wet- en regelgeving rondom het gebruik van drones.
Het project wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door Interreg Zeeën in een samenwerking tussen West-Nederland, België, Noord-Frankrijk en zuidoost Engeland. “We werken met elf partners in deze landen en verdeeld over de drie sectoren land- en tuinbouw, natuurbeheer en infrastructuur en watermanagement.” Het project loopt voor Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant.
Niet zelf vliegen
De opzet is om te komen tot een internationaal netwerk en samenwerking van aanbieders zoals dronevliegers en ICT-leveranciers, maar ook met kennis- en onderzoeksinstellingen en gebruikers zoals boeren en tuinders. “We gaan niet zelf vliegen met drones en ook geen beelden analyseren”, vertelt Bal. “Als ZLTO hebben we binnen het project de rol om de partijen en netwerken in de land- en tuinbouw bij elkaar te brengen.”
De camera’s voor remote sensing zien kleuren en afwijking die met het blote oog (nog) niet te zien zijn. Bal: “Daarmee worden afwijkingen, ziekten en plagen eerder gedetecteerd. Ook kan het inspecteren van percelen vele malen sneller met een drone dan lopend of rijdend door een veld en visuele inspectie.”
Praktische voorbeelden
“Aan de gewassen is het vooral de variatie in het perceel in kaart te brengen met gewasindices met (hyper)spectraalcamera’s, maar ook het vochtgehalte met behulp van thermale camera’s (hitte met infrarood)”, geeft John Bal als voorbeelden. “Op een droge plek ontstaat meer hitte door gebrek aan verdamping (koeling) door het gewas of de bodem”, zegt hij over de temperatuurmetingen. Ook bij het opsporen van ziekten en plagen, wordt de functionaliteit van de drone getest. “Het gedrag van dieren en het drijven van koeien”, het zijn andere voorbeelden. Ook in het natuurbeheer liggen volgens Bal kansen. “Denk aan het opsporen van nesten van weidevogels of reekalfjes.” En bij Infra noemt hij het inspecteren van dijken en waterwegen.
Opsporing hennep?
Opsporing van hennep zou volgens Jon Bal ook een toepassingsmogelijkheid kunnen zijn, “maar daar gaan wij niet mee aan de slag. “Brandweer en politie zetten hiervoor al drones in. Mogelijk dat we in de toekomst ervaringen uitwisselen, omdat een van de doelstellingen van het project is om aan het eind te kijken welke sectoren nog meer kunnen doen met drones en remote sensing.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: ZLTO