Bieten telen zonder ploegen levert net zoveel suiker op
In de jaren 2009, 2012, 2013 en 2016 is binnen het project BASIS bieten geteeld. Tijdens het groeiseizoen constateerden de onderzoekers verschillen in gewasontwikkeling. Over het algmeeen ontwikkelen de planten op grond die niet is geploegd zich sneller door het hogere vochtgehalte in de grond. In een koud voorjaar is het echter andersom: dan hebben de planten op geploegde grond een voorsprong door de vlotte mineralisatie. Aan het eind van het groeiseizoen blijkt echter dat de gewassen qua productie naar elkaar toe groeien, vertelde Van Balen.
Opkomstproblemen door groenbemester
Wel zijn er een paar aandachtspunten waar de teler rekening mee moet houden, voegde de onderzoeker daar aan toe. Net als bij andere gewassen is het zaaien het lastigste moment in de teelt. De aanwezigheid van gewasresten van de voorvrucht en/of van de groenbemesters kunnen voor opkomstproblemen zorgen. Van Balen adviseert dan ook te kiezen voor een groenbemester die danwel kapotvriest in de winter, danwel makkelijk te bewerken is.
De ondergrond in een systeem waarin niet wordt geploegd, blijft langer vochtig dan geploegd land. Wie te vroeg het land op gaat, loopt meer risico op valse kluiten en daardoor meer kans op tarra, waarschuwde Van Balen.
Bekijk ook de fotoreportage: Kennisuitwisseling belangrijke insteek voor Praktijkdag Suikerbieten