Weuthen: ‘Prijs aardappelen rond de 10 euro’

De prijs voor consumptieaardappelen bestemd voor de inpakbedrijven zal zich in de loop van de komende maanden tussen de 14 euro en maximaal 16 euro gaan bewegen bij normale marktomstandigheden. “Dit is de prijs inclusief opslag in kisten en koeling. De prijs voor de exportmarkten zal tussen de 2 euro en 4 euro daaronder zweven.” Dat stelt Ferdi Buffen van Wilhelm Weuthen op haar website.
Veel contractteelt
Buffen signaleert dat van de actuele oogst een historisch omvang is afgedekt met contracten. De lage prijzen zijn dan ook relatie. Buffen: “Er wordt veel gesproken over de actuele lage prijzen, terwijl er bijna niet in vrije aardappelen wordt gehandeld.” Tot medio november verwacht Buffen vanuit de verwerkende industrie geen toenemende vraag naar vrije aardappelen. Daardoor zal de prijs ook verder dalen. In september-oktober denkt Buffen zelfs aan een prijs van tussen de 3 euro en 5 euro. Tot aan het einde van het jaar verwacht hij weinig prijsstijgingen ten opzichte van het huidige niveau. “Er kan immers zeer lang af veld geleverd worden.”
2018
Voor de periode januari 2018 tot en met juni 2018 gaat Buffen uit van prijzen voor fritesindustrieaardappelen van tussen de 7 euro en 10 euro. “De prijzen schatten voor het einde van het seizoen is echt koffiedik kijken. De markt kan er dan plotseling totaal anders uitzien dan we nu kunnen voorzien. Het verleden leert ons dat een laat pootseizoen, teeltbeperkingen en/of onberekenbare weersinvloeden, grote invloed hebben op het aanbod en daarmee de prijsvorming.”
Als de oogst voorspoedig verloopt gaat Weuthen uit van een opbrengst in Duitsland van 11 tot 11,5 miljoen toen. In de vijf belangrijkste EU aardappellanden van 27,5 tot 28,5 miljoen toen en in de hele EU tussen de 44 en 45 miljoen ton. De actuele oogst zal zeker invloed hebben op het te poten areaal in 2018, blikt Buffen vooruit. “Op basis van de huidige informatie ontstaat de vraag naar vroege rassen voor industriele verwerking volgend jaar later. Om die reden zullen veel telers zich afvragen of de extra werkzaamheden die gepaard gaan met het voorkiemen, lonend zijn.
Negatieve stemming
In vergelijking tot de afgelopen jaren, signaleert Buffen momenteel een negatieve stemming onder de telers. “Jarenlang overheerste de gedachte dat het met de aardappelen voor de versmarkt, chips en frites van zelf zou gaan. Zeker voor de komende oogst is dat nu niet het geval. Soms kunnen de marktomstandigheden erg negatief zijn, maar uiteindelijk reguleert de markt zich zelf.”
Oorzaken marktsituatie
Als antwoord op de vraag hoe de markt voor vroege aardappelen nu zo in elkaar is geklapt ziet Buffen enkele belangrijke oorzaken. Zo verwerkte de industrie, volgens Buffen, in krappe jaren ook aardappelen van mindere kwaliteit en bij een grote vraag ook andere rassen. Er zijn grote hoeveelheden aardappelen uit Polen geïmporteerd. Verder hebben afnemers de teelt van vroege rassen in Bordeaux, Italië, Spanje en de Duitse gebieden gestimuleerd. Daarnaast heeft de verwerkende industrie, met goede contractprijzen, gezorgd voor een groter areaal in de belangrijkste gebieden. Supermarktketens hebben zich goed tegen de lagere opbrengsten in Noord-Afrika en Zuid-Europa ingedekt, door piepers uit andere gebieden te betrekken.