Toenemende dreiging AM: stuurgroep in hogere versnelling
Het percentage zwaar besmette monsters, met meer dan 2.000 levende larven en eieren per 200 ml grond, is in de afgelopen jaren verder toegenomen, zo blijkt uit monitoringscijfers. Een trend die in 2012 voor het eerst voorzichtig aan het licht kwam en die sindsdien lijkt door te zetten.
Verspreiding virulente AM-populaties vertragen
Eerste doel van de stuurgroep is het vertragen van de ontwikkeling en verspreiding van virulentere AM-populaties, zodat akkerbouwers in deze teeltregio aardappelen kunnen blijven telen, zegt Dirk Jan Beuling van de LTO-werkgroep Zetmeelaardappelen. ‘De oplossing voor aardappelmoeheid moet komen uit genetica. Die oplossing is niet één-twee-drie voor handen, er gaan heel wat jaren overheen voor we voldoende resistent pootgoed hebben voor het zetmeelgebied. Daarom moeten we de verspreiding van AM zoveel mogelijk zien te beperken.’
Een aantal acties om verdere verspreiding van AM in deze teeltregio is inmiddels in gang gezet, zegt Beuling. Zo wordt de relatieve vatbaarheid van aardappelrassen tegen nieuwe populaties getoetst. Ook zijn er proeven gedaan met het inunderen van tarragrond en is er een wetenschappelijke vergelijking gemaakt van verschillende bemonsteringssystemen.
Praktische adviezen
Verder is besloten om later dit jaar een bijeenkomst te houden met deskundigen. Deze bijeenkomst moet praktische adviezen opleveren waarmee akkerbouwers verspreiding van AM binnen en buiten het eigen areaal kunnen beperken. ‘’Out of the box denken bij de aanpak van AM. Zo hopen we mensen te triggeren om oplossingen te bedenken.’
De bijdrage van de BO Akkerbouw komt voort uit oude middelen van het Productschap Akkerbouw die zetmeelaardappeltelers eerder hebben afgedragen. Om alle plannen voor de bestrijding beter te kunnen concentreren is begin dit jaar een stuurgroep opgestart die zich concentreert op de aanpak van AM. In de stuurgroep zitten leden van de Stichting TBM, Avebe, NAV, de werkgroep LTO Zetmeelaardappelen en de Brancheorganisatie Akkerbouw.