WUR: knolcyperus bestrijden met biologische middelen
De aanpak van knolcyperus blijft lastig. Op dit moment zijn de beste methoden om het onkruid de baas te blijven goede hygiëne maatregelen en het gebruik van een maïs-gras rotatie waarin de inzet van herbiciden gecombineerd kan worden met frequent maaien van gras, aldus WUR.
Afdekken
Maar de experimenten met biologische grondontsmetting met een serie biologische middelen (Herbie) van het bedrijf Thatchtec zijn volgens WUR veelbelovend. Bij deze methode wordt makkelijk afbreekbaar en eiwitrijk plantaardig materiaal (bijproducten uit de agro-industrie) in de bodem ingewerkt, waarna deze gedurende twee tot drie weken wordt afgedekt met een coating of plastic.
In laboratoriumproeven is door Praktijkonderzoek AGV van Wageningen Research vastgesteld welke dosering van de vloeibare formulering Herbie 87 nodig is om knolcyperus te bestrijden. Bij voldoende hoge dosering is Herbie effectief gebleken. In vervolgonderzoek binnen de PPS Groen zal een consortium kijken welke mogelijkheden er zijn om het proces van afdekken in veldsituaties te vereenvoudigen. Het consortium bestaat uit Wageningen Research-PAGV, Agrifirm Plant, Thatchtec, Stichting Aardbei Onderzoek en Eurofins Agro en zal uitgevoerd worden binnen de Topsector A&F.
Teeltverbod
Knolcyperus is een zeer hardnekkig onkruid, dat sinds eind jaren zeventig in Nederland voorkomt en een serieus probleem vormt voor de akkerbouw. Momenteel heeft een toenemend aantal boeren in Nederland last van dit onkruid en krijgen te maken met een teeltverbod. Dit leidt tot grote economisch schade bij de getroffen boeren.
Om vermeerdering en verspreiding, en daarmee problemen bij de export van voortkwekingsmateriaal, te voorkomen geldt een teeltvoorschrift. Het algemene voorschrift is dat bij een vondst op het perceel een teeltverbod voor alle akker- en tuinbouwgewassen wordt opgelegd. Dit teeltverbod vervalt pas nadat een perceel drie jaar “schoon” is verklaard.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Tekst: WUR
Beeld: Proeftuin Zwaagdijk