Miscanthusgroep aan tafel bij chemie en industrie
De teelt van olifantsgras is een belangrijke tweede tak op de bedrijven van de Miscanthusgroep geworden. Grote bedrijven in de chemie en verwerkende industrie krijgen steeds meer in de gaten dat goede grondstoffen uit de landbouw komen, zegt Gert-Jan Petrie, die samen met Hein van Elderen, René Monster en Erik Oostwouder de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep vormen. „Het besef van groene materie groeit. De circulaire economie is in opkomst, de vraag naar lokale grondstoffen met een mooiere CO2-footprint wordt steeds interessanter voor multinationals. Bedrijven zoeken partners om met elkaar de waarde van groene grondstoffen te onderzoeken. Dat is het nieuwe denken. Daar haken wij als groep op aan.”
Grondstof en handel
Het businessmodel van de Miscanthusgroep bestaat uit twee stromen: grondstof en handel. Het olifantsgras gaat vooral naar de dierhouderij. Het gewas wordt door de akkerbouwers gezeefd, gefractioneerd, vermalen en ontstoft en in diverse fracties in de markt gezet. Het product wordt bewerkt tot brok voor bijvoorbeeld de dierentuinsector, maar het wordt ook ruw vermalen tot pensprik voor de rundveehouderij.
In Nederland wordt 300 tot 400 hectare olifantsgras geteeld, de Miscanthusgroep teelt zo’n 70 hectare in de Haarlemmermeer.
Lees de volledige reportage over de Miscanthusgroep Haarlemmermeer in het vakblad Akkerwijzer dat zaterdag 23 september is verschenen
Tekst: Agrio
Beeld: Trekkerweb