Een derde graan nog op Ierse velden

Ook Ierland kampt met de gevolgen van de vele neerslag in augustus en september. Met name de boeren in het westelijk en het zuidelijk deel van het groene eiland kampen met de gevolgen hiervan. Sinds begin juli hebben ze ruim 550 mm regen te verwerken gekregen. Op enkele duizenden hectaren die wel zijn geoogst ligt nog volop stro.
Niet sterk gelegerd
In het agrarisch weekblad Irish Farmers Journal lucht akkerbouwer Michael Keohane uit Barryroe (Zuid-West Ierland) zijn hart. Afgelopen week moest hij nog 40 hectare tarwe oogsten en had hij nog 80 ha stro op de percelen liggen. “Elke dag niet kunnen oogsten eist zijn tol. Alleen enkele goede droge dagen kunnen de oogst redden. Maar de dagen worden steeds korter nu.” Een geluk bij een ongeluk dit jaar is volgens Keohane dat de granen nog niet plat op de grond liggen.
Ramp
Als dit weer nog even aanhoudt wordt dit een ramp voor de graantelers in Donegall (Noord-West Ierland) zegt Jim Devanney uit Newtowncunningham. Devanney: “De percelen zijn doordrenkt om met de machines te kunnen berijden. We hebben echt enkele droge dagen nodig om de akkers op te kunnen."
Volgens Johan Daly uit Kilconnell-Galway (midden-west Ierland) waren er tot nu toe slechts vier dagen om het voorjaarsgraan te oogsten. “Er staat nog zeker 30 tot 35 procent voorjaarsgraan op de akkers. Het betreft vooral gerst en haver. Daarnaast nog duizenden hectare nog niet geperst stro. We hebben alleen de wintergerst goed kunnen oogsten.”
Het niet kunnen oogsten van zomergerst heeft ook mogelijk gevolgen voor Guiness, de grootste bierbrouwerij van Ierland. Zij benodigd jaarlijks ruim 100.000 ton Ierse brouwwaardige gerst. Of deze daadwerkelijk van akkers gehaald kan worden is nog onduidelijk. Het slechte weer heeft ook gevolgen voor de veehouders. De weilanden zijn doordrenkt. Het gevolg is dat ze hun vee eerder moeten opstallen. Door de vele regen stijgt de prijs voor stro en ruwvoer.