Belgen zien verzilting bodem ook als een kans
Om beter zicht te krijgen op de problematiek werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in het kader van het Europese project TopSoil, aan een gedetailleerde kaart van de bovenste grondlagen van de polder- en kustgebieden. Deze wordt samengesteld op basis van elektromagnetische luchtdetectie. Op basis van deze metingen wil VMM onderzoeken of de hoeveelheid zoet water in de polders kan worden verhoogd of niet.
Zoete tomaten en wortelen
De Vlaamse overheid onderzoekt gelijktijdig hoe de landbouw zich deels aan zout oppervlaktewater kan aanpassen. “In het kader van het Europese project SALFAR (Saline Farming) brengen we onder meer de zouttolerantie van verschillende gewassen in kaart”, legt Wim van Isacker van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) op de website van VLM uit. Hij benadrukt dat verzilting in een poldergebied tot op zekere hoogte normaal is. “Verzilting hoeft geen ramp te zijn: we willen het vooral als een nieuwe kans bekijken. Welke teelten verdragen brak water, welke niet?” Zo hebben onderzoekers van de Universiteit Gent al achterhaald dat zout water extra zoete tomaten en wortelen oplevert. Ook ‘pré-salé-vlees’, van schapen en runderen die ziltgras hebben gegeten, valt in de smaak.