Mogelijk Frans-Duits compromis in de maak over glyfosaat

De FNSEA onderstreepte dat het onaanvaardbaar is dat Frankrijk eenzijdig een beslissing zou nemen over een verbod op glyfosaat, omdat dit geen nationale maar Europese bevoegdheid is. Kort daarop verscheen er een regeringsmededeling waarin stond dat de premier Philippe zijn minister van landbouw opdracht had gegeven om tegen eind december met een rapport te komen waarin de voorwaarden voor een mogelijke afbouw van glyfosaat staan vermeld. Ook moet het rapport rekening houden met de stand van zaken in het onderzoek naar het middel en met de alternatieven waarover de landbouwers beschikken. Het regeringscommuniqué zei niets meer over een verbod, noch over een mogelijke verlenging van de vergunning.
180 graden gedraaid
In verschillende EU-lidstaten werd al gauw gesproken over een bocht van 180 graden die Frankrijk daarmee in het glyfosaatdossier heeft genomen. President Macron, die toch al meer en mee onder vuur is komen te liggen wegens zijn economisch beleid, hetgeen zijn populariteit allesbehalve goed heeft gedaan, wil niet de fout van zijn voorganger Hollande maken, die zich op de macht en invloed van de Franse landbouw- en voedingssector heeft verkeken.
Op 4 oktober stemmen de EU-lidstaten weer over een verlenging van de vergunning voor glyfosaat met 10 jaar. Die stemming zal vrijwel zeker op een voortzetting van de huidige impasse uitdraaien omdat de tegenstribbelende landen nog talrijk genoeg zijn. Maar als Frankrijk tegen het einde van het jaar op basis van het rapport alsnog voor een verlenging van het gebruik van glyfosaat zou stemmen, zou het de lidstaten die nu blanco stemmen, waaronder Duitsland, wel kunnen beïnvloeden.
Compromis Frankrijk en Duitsland
Nu het duo Merkel-Macron de Frans-Duitse as nieuw leven heeft ingeblazen, achten diplomaten van verschillende lidstaten de kans op een compromis tussen beide landen groot, bijvoorbeeld een akkoord om glyfosaat - hangende verder onderzoek – voor een kortere periode van vier tot vijf jaar het sein op groen te geven. Zeer waarschijnlijk zou daarvoor wel een meerderheid van EU-landen akkoord kunnen gaan.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Fenneke Wiepkema