‘Oogstverlies en extra kosten door verbod neonicotinoïden’

In de studie wordt duidelijk gemaakt dat er in de helft van de door de onderzoekers geanalyseerde situaties geen alternatief is dat geen of minder milieu-impact heeft. In éénderde van de gevallen blijkt dat vervanging van neonicotinoïden geen verbetering is en in 10 procent van de onderzochte situaties is er helemaal geen betrouwbaar alternatief beschikbaar.
Het onderzoeksresultaat onderstreept dus voor veel situaties het grote belang van het behoud van neonicotinoïden voor de land- en tuinbouw, concludeert Nefyto. Maar zelfs als er alternatieven beschikbaar zijn, heeft de landbouw neonicotinoïden nodig. ‘De gereedschapskist van de teler dient goed gevuld te zijn, om afhankelijk van de plaag het meest effectieve middel te kiezen en daarnaast ook rekening te houden met resistentiemanagement. Neonicotinoïden vormen een waardevol onderdeel van deze gereedschapskist.’
Fipronil is geen neonicotinoïde
Nefyto verbaast zich verder over het feit dat in het onderzoek geen aandacht is voor de (grote) verschillen binnen de groep van neonicotinoïden, als het gaat om stofeigenschappen. Bovendien is ook fipronil opgenomen, deze stof valt niet onder de groep neonicotinoïden.
Het uitgangspunt dat neonicotinoïden schade veroorzaken aan bijen klopt niet, stelt Nefyto. ‘Bij gebruik volgens het etiket zijn er geen onaanvaardbare effecten op bijen. Ook uit het onderzoek onder Nederlandse omstandigheden, gecoördineerd door Naturalis, is gebleken dat wintersterfte bij honingbijen géén relatie heeft met neonicotinoïden.’
CLM: versnelde toelating groene middelen
In zijn rapport stelt CLM dat er in veel gevallen in Europa goede alternatieven zijn voor neonicotinoïden. De auteurs dringen aan op een versnelde toelating op de markt van 'groene gewasbeschermingsmiddelen'. Ze pleiten ook voor geïntegreerde plaagbestrijding, variërend van het gebruik van resistente rassen tot het gebruik van bodembedekking (mulching) voor gewasbescherming.