Nederlandse belangstelling voor Deense zetmeelaardappelteelt
De prijs van aardappelzetmeel en vooral zetmeelvlokken is flink gestegen. Er wordt volop geïnvesteerd. De capaciteit van de zetmeelaardappelfabriek in Toftlund nabij de Duitse grens is verdubbeld in nog geen vijf jaar tijd. Maar het is voor niet leden van de coöperatieve zetmeelaardappelverwerking in Denemarken niet eenvoudig om productierechten te verwerven.
Saldo van bijna 3.000 euro
Zetmeelaardappels leveren bij de juiste bodemkwaliteit een saldo op van bijna 3.000 euro per hectare, gebaseerd op een opbrengst van meer dan 50 ton. Granen, koolzaad en graszaad, de andere gewassen waarmee Deense akkerbouwers doorgaans het bouwplan aanvullen, leveren nog niet de helft van dit saldo op. Veruit de meeste aardappels worden geteeld op Jutland. Het merendeel betreft zetmeelaardappels. Pootgoed wordt alleen langs de westkust geteeld op schaarse kleigrond zonder stenen.
Denemarken telt niet veel gespecialiseerde akkerbouwbedrijven. De meeste grond maakt onderdeel uit van veehouderijbedrijven. Met name varkenshouders telen ook akkerbouwgewassen. Naar schatting een derde van alle landbouwgrond in Denemarken wordt tegenwoordig verpacht. Dat heeft te maken met de belastingwetgeving en met financiering. Als eigenaren grond verpachten hoeven ze niet af te rekenen met de fiscus. Veehouderijbedrijven die pachten vermijden problemen met de financiering door te pachten.
Weinig bescherming
Terwijl de prijs van losse kavels zandgrond daalde door de financiële crisis tot ver onder de 20.000 euro per hectare, stegen de pachtprijzen. Ze variëren nu van 540 tot 800 euro per hectare, exclusief de EU-hectaretoeslag. De gemoderniseerde pachtwet in Denemarken biedt pachters weinig bescherming. DanDutchFarms hield deze week informatie avonden in Assen en Heerenveen.