Drogen van aardappelen vraagt nu extra aandacht
Beste wondheling
Door een partij goed op temperatuur te houden, wordt een goede wondheling van de knollen bereikt. Dit is de basis voor het beperken van gewichtsverlies en zo worden bewaarziekten tot een minimum beperkt. Met name bij Phytophthora-rot duurt het circa 20 weken voordat alle knollen al het vocht hebben afgegeven. De beste aanpak is om het product op een uniforme temperatuur te houden en niet te snel laten inkoelen. Voorkom grote temperatuurverschillen binnen de partij, want dat leidt tot condensvorming en dat remt de droging.
Eerst ventileren, dan drogen
“Als partijen nat de schuur in gaan, is het van belang om rekening te houden met hogere tegendruk dan onder drogere omstandigheden”, zegt Paul den Engelsen. De bewaarspecialist van Tolsma-Grisnich voor het werkgebied Noordoostpolder en Flevoland wijst erop dat de droging niet moet worden onderschat. “Wil je de partijen droog kunnen krijgen, zorg dan dat er regelmatig en op goede momenten met buitenlucht gedroogd wordt.”
Bij partijen die vochtig zijn of met veel grond binnenkomen, is het volgens de leverancier van bewaarinrichtingen verstandig om de ventilatoren continue aan te zetten. Dit zorgt namelijk voor een betere verdeling van het vocht in de partij.
Wordt er ingeschuurd met grote temperatuurverschillen tussen overdag en 's avonds, dan is het advies om altijd eerst intern te draaien zodat de temperatuur in het product homogeen wordt. De temperatuur in de partij moet eerst gelijk gemaakt worden en daarna kan het drogen beginnen.
Versnelling door drogen
Het is belangrijk om de aardappelen op temperatuur (ca. 15 graden) te brengen en te houden. Dit is nodig om voldoende momenten te hebben waar de drogende buitenlucht kan worden geventileerd. Is de buitenlucht overdag niet drogend, dan moet de ventilatie altijd intern blijven draaien. Is het koud 's nachts dan eventueel de deuren op een kier zetten zodat vochtige lucht naar buiten afgevoerd kan worden.
Wanneer er een partij is met veel grond en rot, dan is het gebruik van een kachel essentieel. Inzet van kachels bij het drogen versnelt het proces 6 tot 8 keer. De verwarming zorgt ervoor dat het product op temperatuur blijft, niet afkoelt en er iedere dag gedroogd kan worden. “Wij hebben hier nog geen grote probleempartijen gezien, maar er zijn heel wat telers die zo af en toe een rotte knol zien. Bij de leveranciers van kachels is het een gekkenhuis”, zegt Den Engelsen.
Run op kachels
“Op het moment staan we met de rug tegen de muur”, zegt Siemen Bakker van kachel-leverancier Van Staveren in Emmeloord. Hij is juist bij een akkerbouwer die direct behoefte heeft aan een kachel om zijn aardappelen te drogen. Maar door de grote vraag zijn de kachels niet meer aan te slepen. “Er zijn nog wel grote jongens”, waarmee hij doelt op fabrikanten van kachels met zeer grote capaciteit. “Maar het drogen van aardappels moet juist mondjesmaat.” Bakker schat dat op zijn vroegst eind deze maand de eerste ‘lichting’ nieuwe kachels leverbaar zijn. “En misschien is het dan al te laat voor sommige telers”, vrees hij. “Want wat er aan oogst nu binnen is, dat gaat wel. Maar wat er aan zit te komen, die partijen moeten worden gedroogd.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Tolsma-Grisnich