Voorman LTO Akkerbouw: “Goede voornemens, wachten op uitvoering”
Van Wenum leest in het akkoord waarmee Rutte III aan de slag wil dat er meer mogelijkheden voor innovatie zijn door het Algemeen Verbinden Verklaren (AVV) van sectorale afspraken. “Dat is positief maar enkel van waarde als er ook in de uitvoering en implementatie van de AVV ook medewerking is van de overheid. Als brancheorganisatie akkerbouw zijn we met het huidige kabinet keihard tegen de juridische muren van het ministerie van Economische zaken aangelopen. Kortom, hier is echt boter bij de vis nodig anders is de AVV waardeloos.”
Het kabinet wil de mededingingswetgeving aanpassen waardoor prijsafspraken kunnen worden gemaakt over belonen van bovenwettelijke eisen en meer tegenwicht kan worden geboden aan afnemers. “Dat is een goede stap, waarbij we ons moeten realiseren dat we met veel akkerbouwproducten hoofdzakelijk op internationale exportmarkten opereren. Internationale afnemers die wereldwijd inkopen zullen zich weinig gelegen laten liggen aan nationale mededingingsregels. Hierover zullen dus ook op minimaal EU niveau afspraken gemaakt moeten worden.”
Naar circulair ondernemen
Bijval krijgt het kabinet van Van Wenum voor het samen met de sector ontwikkelen van lange termijn opgaven en actieplannen voor onder meer bodemvruchtbaarheid en kringlooplandbouw. “Ik ben het daar van harte mee eens”, zegt de LTO-voorman. “Beleid is nu vaak verkokerd terwijl er grote kansen liggen in samenwerking en circulair ondernemen.
Grond is schaars in Nederland en akkerbouw en veehouderij kunnen in de opvatting van Van Wenum beide profiteren van samenwerking en afstemming op het gebied van grondgebruik, mineralengebruik en organische stof beheer. “Dat vraagt wel om een integrale beleidsbenadering van de grondgebonden sectoren en minder en slimmere regels. “Wat de akkerbouwvoorman betreft moet het 6e actieprogramma Nitraatrichtlijn daar de eerste aanzetten voor geven.
Gidsland in veredeling
Volgens Jaap van Wenum is het voor de Nederlandse akkerbouw van groot belang om sneller te kunnen beschikken over nieuwe rassen die sterke en weerbaarder zijn met de juiste resistenties. Nieuwe veredelingstechnieken acht hij daarbij onmisbaar. “Dit kabinet wil zich hier in Europa voor inzetten”, stelt Van Wenum. “Dat is op zich goed maar er mag op dit vlak meer lef getoond worden.” Europa kenmerkt zich volgens de LTO-man niet door snelheid. “Het is niet erg om als Nederland hier het gidsland te zijn en nationaal het voortouw te nemen om deze technieken onder voorwaarden vrij te stellen en niet te wachten op Brussel.”
Het behoud van kwekersrecht steunt LTO van harte, evenals een gelijk speelveld binnen EU en verlaging van de Europese regeldruk. “Het kabinet spreekt van zo min mogelijk ‘nationale koppen’”, maar Van Wenum wil het scherper stellen. “Het uitgangspunt zou moeten zijn: géén nationale koppen. Dat is de beste en makkelijkste manier om de Europese regeldruk te verlagen!”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer