NAV informeert vanaf vrijdag burgers via nieuwe website
Informatief karakter
Burgers die door het buitengebied wandelen of fietsen zijn vaak onwetend over de gewassen die er groeien, maar ook over veldwerkzaamheden als zaaien, planten, spuiten, bemesten en oogsten. Volgens de NAV houdt een groeiende groep consumenten zich ook actief bezig met de kwaliteit en veiligheid van voedsel. “Deze groep is zich niet altijd bewust van de grote zorgvuldigheid waarmee de Nederlandse akkerbouw te werk gaat en denkt soms dat iedereen beter biologisch zou kunnen telen”, luidt de toelichting. De nieuwe website is in algemene zin vooral bedoeld om ‘geïnteresseerde leken’ te informeren.
Afname kennis overheden
Het valt de akkerbouwvakbond ook op dat onder beleidsmakers van het Rijk, de provincies en waterschappen de praktische kennis over akkerbouw afneemt, waardoor regels worden voorgesteld die ofwel niet uitvoerbaar zijn ofwel niet bijdragen aan het beoogde beleid. “Men weet soms niet eens meer wanneer gewassen geoogst worden. Maar ook bij de milieubeweging worden dingen voorgesteld die niet bijdragen aan het doel. “ De hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen op een product zegt volgens NAV niets over duurzaamheid van de teelt of veiligheid van het product. Integendeel. “Een beperkt aantal middelen kan leiden tot verminderde gevoeligheid bij de ziekte of plaag waardoor er in totaal wel meer gewasbeschermingsmiddel wordt gebruikt.” Mensen willen ook weten of er in Nederland GMO-gewassen (genetisch gemodificeerde organismen) worden geteeld of niet.
Kloof overbruggen
Natuurlijk zijn er ook mensen die zich afvragen wat een boer verdient, zeker na de recente publicatie over het grote percentage van de Nederlandse miljonairs wat boer is. Ze vragen zich af waarom boeren ‘steun uit Europa’ krijgen en anderen niet? Door via de nieuwe website dergelijke vragen helder te beantwoorden wil NAV de grote kloof tussen boer en burger overbruggen en een bijdrage te leveren aan een reële beeldvorming. .
De akkerbouwvakbond wil op de website, maar ook op hun bedrijven, aantonen dat de Nederlandse akkerbouw door de geïntegreerde teelt wereldwijd toonaangevend en duurzaam is, met een hoog kennisniveau en een bedrijfsvoering met oog voor de toekomst. Akkerbouwers ontvangen graag belangstellenden, bijvoorbeeld groepen van schoolkinderen.
Akkerbouw van nu
Op de website www.akkerbouw-van-nu.nl kan de bezoeker terecht voor Algemene informatie, Gewassen en Teelt, Milieu, Klimaat, Geld en Economie en Akkerbouwkalender. Dankzij foto’s op de website kunnen mensen gewassen die langs akkers wandelen of fietsen de gewassen opzoeken en herkennen. Bij gewasbescherming wordt bewust de term ‘landbouwgif’ gebruikt omdat burgers dit zo ook vaak benoemen en zoekmachines ze ook herkennen. NAV geeft er wel een heldere uitleg bij over nut, noodzaak, regelgeving en veiligheid. De Akkerbouwkalender geeft een beeld over gewassen en werkzaamheden in een heel jaar. Bewust heeft de akkerbouwvakbond ervoor gekozen om geen standpunten op te nemen, want hiervoor bestaat al de NAV-website.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer