Niet-kerende grondbewerking is een weg van lange adem

Op het vlak van niet-kerende grondbewerking (nkg) loopt Nederland niet voorop. „In Rusland, de VS, Canada zijn ploegen al langer een zeldzaamheid”, weet akkerbouwer Wynand Vogels uit Schinnen. Al ruim dertig jaar hebben zijn akkers geen ploegschaar meer gevoeld. Midden jaren tachtig stapte hij over op spitten, om tien jaar later de overstap naar nkg te maken.
Modderoverlast
Nkg is voor de Zuid-Limburgse boeren min of meer een verplichting, opgelegd uit de ‘Verordening Erosiebestrijding 2009’. De verordening is een gevolg van de vele modderoverlast die forse (voorjaars)regenbuien veroorzaakten. „Een lezing eind jaren tachtig door een Duitse professor vormde het begin van een nieuwe, maar geen makkelijke weg”, blikt Vogels terug.
„We moesten zelf de kennis vergaren en het onder de knie krijgen. Daarnaast investeren in nieuwe machines en zwaardere trekkers. Je moet doorzetten, zeker in de beginjaren. Het geeft geen zin nkg af te wisselen met ploegen. Pas na vier tot vijf jaar continu nkg toepassen, zag ik de verschillen in de bodem. Het is effectief. Van erosie is hier in Zuid-Limburg zo goed als geen sprake meer.”
Lees de volledige reportage in de Veldpost, Stal&Akker, Vee&Gewas en Agraaf van zatgerdag 14 oktober
Tekst: Agrio
Beeld: Trekkerweb