Zware aantasting trips in spruiten: cyclomaaier in gewas
“Dit is echt een dieptepunt dat op deze manier de oogst verloren moet gaan. Wij horen dat op veel percelen de frees erin moet, omdat de kwaliteit van de spruiten slecht is”, zegt Janny Trouw. “Zo is onze vrees bewaarheid”, stelt de specialist Plant bij de ZLTO. Wordt trips niet adequaat bestreden, dan kan deze plaag hele percelen spruiten waardeloos maken. Eind augustus, toen het oogstseizoen op gang kwam, keurde de handel de eerste partijen al af vanwege de schade die trips had aangericht. “Toen hebben we de noodklok al geluid.”
Het probleem is verre van regionaal. Enkele jaren geleden speelde het vooral in Flevoland, maar nu lijkt het schadelijk insect in alle teeltgebieden van spruiten op te duiken. Duidelijk is dat er een verband is met de aanwezigheid van uien en prei. “Als de uien geoogst zijn, moet de trips ergens heen”, legt Janny Trouw uit. Dat kan fataal zijn voor een naburig perceel met spruiten want één streepje zwartverkleuring op de spruiten kan al reden zijn dat een hele partij wordt afgekeurd.
‘Lapmiddelen’
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zowel in 2016 als dit jaar geen toelating verleend voor effectieve middelen tegen trips, zoals Benevia met als werkzame stof cyantraniliprole. In België en Engeland (zonale aanvraag) heeft Benevia wel groen licht gekregen. Nederlandse telers moesten zich behelpen met ‘lapmiddelen', die het vooral moeten hebben van nevenwerkingen. Het effect is kort en beperkt, zo blijkt uit de dramatische praktijkverhalen. Dat telers in België Benevia kunnen inzetten en hun spruiten in Nederland mogen afzetten, zien Nederlandse telers als concurrentievervalsing.
Steun voor brief
ZLTO Plant ondersteunt de nieuwe aanvraag van spruitentelers bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), om in 2018 in Nederland wel middelen met de werkzame stof cyantraniliprole toe te staan. “Vorig jaar werd de aanvraag afgewezen. Het blijkt dat de vervangende middelen niet werken, zeker niet in een jaar als dit”, zegt Janny Trouw.
“Je moet je bedenken dat op de gedupeerde bedrijven de teelt dit jaar moet worden afgeschreven.” Niet alleen is de financiële strop voor zo’n bedrijf aanzienlijk, ook kan het gevolgen hebben voor de toekomst. De adviseur Plant kan zich voorstellen dat zonder de toelating van adequate middelen tegen trips sommige telers geen toekomst meer zullen zien in de spruitenteelt.
(Naschrift ZLTO: in onderstaande tweet van ZLTOPlantaardig staat spint, dit moet trips zijn)
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: ZLTO