HZPC: 'verplaatsing onderzoeken naar VS'

HZPC Research beschikt over de modernste veredelingstechnieken zoals merkers om eenvoudige en complexe eigenschappen te volgen. Ze wordt momenteel bij de nieuwe veredelingstechnieken, zoals het beïnvloeden van aanwezige genen en cisgenese (het toevoegen van uitsluitend soorteigen genen), aan de ketting gelegd door wetgeving die niet is meegegaan met huidige verantwoorde technische ontwikkelingen. Volgens HZPC bieden traditionele technieken onvoldoende soelaas. HZPC vindt het daarom zorgelijk dat Europese wet- en regelgeving innovatie in haar sector al jaren in de weg staat. „Wil Nederland als aardappelland bij uitstek haar sterke positie in de wereld handhaven, dan moet ze kwekers daartoe de ruimte geven. HZPC heeft grote behoefte aan snelle politieke besluitvorming hierover. We zijn er van overtuigd dat tegengehouden methoden als cisgenese en CRISPR geen noemenswaardige risico’s in zich dragen en een sterke bijdrage kunnen leveren aan het kweken van duurzame rassen voor de toekomst. Langer wachten op nieuwe wetgeving is voor ons bedrijf niet houdbaar. Wij zullen in dat geval sterk overwegen om bepaalde onderzoeksactiviteiten vanuit HZPC Research & Development in Metslawier over te brengen naar de Verenigde Staten”, aldus de duidelijke boodschap in het deze week gepresenteerde jaarverslag.
Rusland
De pootaardappelafzet in Noordwest Europa blijft een stijgende lijn vertonen. In Zuid-Europa zet HZPC op behoud van haar uitstekende positie. De situatie in Rusland is opvallend. Ondanks ijzige verhoudingen tussen de Europese Unie en Rusland en wederzijdse handelsembargo’s, verkrijgt HZPC een steeds sterkere positie op de Russische markt. In haar handelsboycot tegen Rusland maakt de EU een uitzondering voor pootaardappelen en zaaigoed, terwijl de Russische overheid in haar boycot van goederen uit de EU tot op heden eveneens een uitzondering maakt voor pootgoed. In Rusland heeft HZPC haar belang in de joint venture HZPC Sadokas vergroot tot een 100 procent deelneming. HZPC stelt dat ze op deze wijze de Russische markt goed heeft leren kennen en voet aan de grond heeft gekregen met de introductie van haar rassen. Door de overname van de pootaardappelactiviteiten van KWS Potato heeft ook Stet een handelshuis in Rusland verworven.
Syrië
In het afgelopen jaar was het in een aantal Arabische landen erg onrustig. In dit kader vindt HZPC dat het een bijzondere prestatie heeft geleverd door in het door oorlog verscheurde Syrië meer pootaardappelen te verkopen dan in de afgelopen jaren. HZPC zegt ervoor te kiezen, en zich hiervoor verantwoordelijke te voelen, om juist in dit soort landen alles op alles te zetten de voedselvoorziening voor de bevolking zo lang mogelijk overeind te houden. Daarbij verwijst ze ook naar haar slogan: ‘Feeding the world.’
Stet verdubbeld
HZPC dochter Stet Holland, opgericht in 1973, is een toonaangevend internationaal handelshuis in pootaardappelen, gespecialiseerd in de ontwikkeling, teelt en export van pootaardappelen. Volgens directeur Peter Ton stond 2016/2017 voor Stet Holland vooral in het teken van de overname van de pootaardappelactiviteiten en activa van handelshuis KWS Potato. Die werd aan het begin van het verslagjaar formeel afgerond. Stet Holland is twee keer zo groot geworden in de afgelopen twee jaar. Zo groeide de telersgroep van 100 naar 200 bedrijven, aantal medewerkers in Nederland van 17 naar 26 en de omzet verdubbelde en de het financiële resultaat is ruim boven verwachting. Zoals HZPC eerder bekend maakte, bedroeg de geconsolideerde netto-omzet over het boekjaar 2016/17 318,2 miljoen euro. De brutomarge bedraagt 59 miljoen euro en het nettoresultaat komt uit op 8,5 miljoen euro. Het dividend op HZPC-certificaten is bepaald op 7 euro.