Aardappelen rooien met een ‘extra trekje’
Dubbele trekkracht
“Soms het net even een trekje nodig”, zegt Mark Goudsblom, die samen met zijn vader Richard het akkerbouwbedrijf runt. Hij doelt op de trekker van de buurman die nodig was om de laatste percelen aardappelen van het land te krijgen. “We waren begonnen met onze eigen trekker, maar toen we bemerkten dat het niet goed ging hebben we het trekkertje van de buurman ervoor gezet.” Met de beide trekkers voor de rooier, samen goed voor 180 pk, ging het prima.
Zware kleigrond
Het waren overigens maar 2 hectare aardappelen, die met dubbele trekkerpower moesten worden gerooid. Een fractie op het totale areaal, want Goudsblom teelde dit jaar 54 hectare pootaardappelen. Op de kleigrond in het oude polderland tussen Alkmaar en Schagen heeft het akkerbouwbedrijf meerdere percelen, in afslibbaarheid variërend van 25 tot 50 procent. Het was met name op de zware klei, dat de rooier en moeilijk doorheen kwam. “Daarbij speelt zeker mee dat we in september zoveel regen hebben gehad”, vertelt Mark. In de regio rond Dirkshorn is volgens de akkerbouwer zeker 200 mm gevallen.
Oogstresultaat
Akkerbouwbedrijf Goudsblom boert in een gebied waar beregenen niet is toegestaan, vanwege het risico van bruinrot. “Het gevolg hiervan is dat we in de zomer op een aantal van onze percelen last van de droogte hebben gehad”, aldus Mark. Op die percelen werd rond 40 ton van een hectare gehaald, tegen 50 tot 55 ton op percelen waar de aardappelen geen last hadden van de droogte. Over de kwaliteit van de pootaardappelen is Goudsblom zeer tevreden. “Ja, die is gewoon goed, mag ik wel zeggen.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Mark Goudsblom