Ploeg voor de bodem, niet voor de buren
Pas bij het onderwerken van groenbemesters of gehakseld stro op voor het ‘inkuileffect’. Als het organisch materiaal onderin de ploegvoor komt te liggen komt de vertering niet, nauwelijks of te traag op gang. Dit wordt verergerd als er te diep en onder te natte omstandigheden geploegd wordt.
In het voorjaar zullen deze resten de groei belemmeren van het nieuw gezaaide of geplante gewas. Voor de vertering van stro, gewas- of groenbemesterresten is stikstof nodig. Als in het voorjaar het verteringsproces weer verder gaat verliest het gezaaide of geplante gewas altijd de strijd om de stikstof die voor dit gewas bestemd is.
Neem de volgende aandachtspunten mee bij het inwerken van de groenbemester:
- Om inkuilen te voorkomen kan de groenbemester voorbewerkt worden om te verkleinen. Door het mengen met de grond kan de vertering alvast op gang worden gebracht.
- Door het klepelen van een groenbemester ontstaat er een laag van fijn en nat organisch materiaal. Dit geeft extra risico op inkuilen onderin de bouwvoor.
- Bij een grasgroenbemester is het een optie om schapen in te scharen. Zij verkleinen de hoeveelheid bovengrondse massa. Let bij natte omstandigheden op dat de bovenlaag niet verdicht wordt.
- De voorschaar van de ploeg is veelal de oorzaak van het inkuileffect. Probeer eens zonder voorschaar te ploegen bij veel bladmassa. Hierdoor wordt het beter verdeeld in de bodem.
Is dan het advies om niet ‘te netjes’ te werken? Dat klopt! Groenbemesters die nog uitsteken tussen de geploegde grond is het bewijs dat er niet ingekuild is. Een minder strak gezicht, maar u ploegt tenslotte voor de bodem en niet voor de buren.
Tekst: OCI Agro
Beeld: Anna Zwijnenburg, VanTafelnaarKavel