Hoge opbrengsten kenmerken cichoreioogst
In 2014 werd landelijk een gemiddelde opbrengst van 7 ton per hectare gehaald. Intussen liggen de opbrengstcijfers een stuk hoger. “De afgelopen week zaten we op 50 ton per hectare. Dat komt neer op 8,25 ton inuline.” Dat is prima en laat zich vergelijken met het vorige topjaar 2014. “Op basis van de groeiverlooponderzoeken kunnen we 2017 tot de beste van de laatste 10 oogstjaren rekenen.”
Lager inulinegetal
Het inulinegetal ligt momenteel gemiddeld rond de 16,5. Dit is lager dan de hoge waarde van ruim 17 procent die vorig jaar gemiddeld werd geregistreerd. “Vorig jaar hadden we in de herfst mooi zonnig weer. Nu hebben we meer regen en vaker somber weer.”
Het tarrapercentage blijft de laatste weken in vrijwel alle regio’s onder de 10 procent. “Enerzijds komt dat door de goede oogstomstandigheden, anderzijds door de inzet van reinigers, waaronder de cichoreimuis, bij de verlading. Dat doen we in vrijwel alle teeltgebieden”, stelt Schunselaar. Met de reiniging op de rooier worden de cichoreiwortels zo dubbel gereinigd. “Het voordeel is dat we niet meer met al die grond hoeven te slepen.”
Op naar 10 ton
Volgens René Schunselaar ligt de focus voor 2018 op verdere opbrengstverhoging. Hij wijst erop dat steeds meer telers aantonen dat 10 ton of meer inuline per hectare haalbaar is. Verbetering is mogelijk door rasverbetering, een hoger teeltrendement en een optimale onkruidbestrijding. “De twee aanbieders van zaaizaad werken met succes aan verbetering van de rassen. De opbrengst kan ook verhoogd worden door gebruik maken van nieuwe kennis en technologie. Denk aan de toepassing van precisielandbouw en nieuwe meststoffen.”
Ook de perceelskeuze speelt een belangrijke rol. De grootste slag is volgens de manager van Sensus te maken door verdere optimalisatie van de teelt. Het monitoringsprogramma Cimone draagt eraan bij om bewust met de teelt bezig te zijn.
Areaalverkleining
Volgens CBS werd er in 2015 en 2016 in ons land respectievelijk 3.903 ha en 3.857 ha cichorei geteeld. Met 3.235 hectare werd er dit jaar door de verwerker zo’n 15 procent minder areaal gecontracteerd. “Uit concurrentieoverwegingen maken wij nooit het areaal bekend. Maar het klopt dat we dit jaar het areaal hebben moeten reduceren.”
In 2016 paste Sensus de contractvoorwaarden aan. Kreeg een teler die in 2015 cichorei had geleverd met 17,5 procent inuline nog een forse premie, vorig jaar was dat minder. Het heeft ertoe geleid dat telers met opbrengsten van 6 ton inuline per hectare zijn afgehaakt, omdat het dan geen rendabele teelt is. Voor de blijvers streeft Sensus naar stabiliteit in de contractvoorwaarden.
Haast maken met contract
“Het saldo hangt natuurlijk ook samen met de kostenkant. Maar als je dit jaar aan die 8,25 ton inuline zit, dan levert deze bruto € 4.500 per hectare op.” Het bewijs hiervan wordt volgens Schunselaar geleverd door de contractering voor 2018, die heel hard gaat. “Inmiddels zitten wij in een aantal regio’s vol, of nagenoeg vol. En voor die regio’s waar wij nog niet vol zitten zeggen we tegen de telers: wacht niet langer met het indienen van uw contractaanvraag.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Agrio