WHO hield belangrijke informatie over glyfosaat achter
In maart 2015 publiceerde het IARC zijn rapport met de conclusie dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. In het rapport werd gesteld dat er ‘genoeg bewijs’ was dat glyfosaat leidt tot kanker bij dieren en dat er ‘beperkt bewijs’ was dat de stof ook kankerverwekkend bij mensen zou zijn. Op basis van dit rapport verlengde de EU de toelating van glyfosaat slechts tijdelijk. En tot op de dag van vandaag is dit dossier onderwerp van discussie als het gaat om de toelating ervan.
Geen verband geconstateerd tussen glyfosaat en kanker
Persbureau Reuters ontdekte dat het IARC belangrijke onderdelen heeft weggelaten in het definitieve rapport. In de conceptversies stond onder meer vermeld dat er geen verband is geconstateerd tussen glyfosaat en kanker. Deze en negen andere zinsneden over het afwezig zijn van een relatie tussen glyfosaat en kanker stonden echter niet meer in het definitieve rapport.
Dit bewijst dat het IARC wetenschappelijke gegevens hebben gemanipuleerd en verdraaid, reageert Scott Patridge, vice-president Global Strategy bij Monsanto. De producent van het glyfosaathoudende Roundup ligt sinds de publicatie van het IARC-rapport zwaar onder vuur.
IARC wil niet reageren
Reuters heeft het IARC om een reactie gevraagd, maar de onderzoekers weigerden commentaar op de bevindingen van het persbureau.