Afronden en evalueren op bedrijf Speelman
René Speelman kijkt ondanks de regenval terug op een goede oogstperiode. „We hebben best veel neerslag gehad, maar er zijn plekken in Nederland die veel meer kregen. De uien hebben iets langer op het land gelegen. De kwaliteit heeft er niet onder geleden. We hebben zelfs uien binnengereden op de dag na Potato Europe. Dat was een bijzonder natte periode. De uien kwamen van een iets hoger gelegen blokje.”
De uien waren tijdig binnen en Speelman bewaart ze in de schuur voor als de prijs weer wat hoger is. Tot vorige week donderdag haalden de akkerbouwers de zetmeelaardappelen binnen. Negen dagen konden zij goed rooien. Toen kwam er een nat weekend. Deze week is het afronding van de zetmeeloogst.
Om de wintertarwe goed ontwikkeld de winter in te krijgen gaat René Speelman er vanuit dat hij voor half november deze gezaaid moet hebben. Vorig jaar viel de vorst al vroeg in, maar dat lijkt nu nog niet gelijk aan de orde. In 2016 zaaide het bedrijf de laatste wintertarwe in de eerste week van november, nu durft Speelman iets later te zijn. De wintergerst is op het uienland gezaaid. Speelman trok het land een beetje los om wat te drogen en zaaide de gerst vorige week.
Druppelirrigatie
Bij de uien paste Speelman druppelirrigatie toe. Het is een onderzoeksproject samen met Delphy. Op het eerste gezicht ziet René Speelman netto weinig verschil. „Het lijkt erop dat de proefmonsters met druppelbehandeling zelfs iets meer tarra hebben dan die zonder, maar de opbrengst met druppelirrigatie kan evenwel wat hoger zijn. Dat moeten de precieze opbrengstmetingen nog uitwijzen. Ik wacht dus nog even met de conclusies.”
De Drentse akkerbouwers bekijken de komende maanden met welke aanpak ze doorgaan voor teeltjaar 2018. René Speelman verdiept zich in geschikte precisielandbouwtechnieken en -metingen met sensoren op de trekker, drone en vliegtuigbeelden.
Samen met een stagiair volgt hij de groei van de groenbemesters op zijn percelen. Ze duiken ook even in de diepte, door een profiel te graven. „Wij hebben bladrammenas gezaaid. Die is gevoelig voor iets te veel water, maar dit jaar hebben we niet heel veel problemen met structuurplekken.”
Klepelen
Opslagplanten uit de penwortels van de bladrammenas heeft Speelman nauwelijks. „Wij klepelen altijd vrij laat, in januari of februari. Dan valt de bladrammenas wat open. Het klepelen doen we altijd goed kort over de keiharde grond, dan heb je geen last van opslag. De bladrammenas is niet vorstbestendig en gaat dan gemakkelijk dood. We hebben hem ooit wel eens ingewerkt met de schijveneg, maar dat beviel superslecht. Je kreeg een papperige bovenlaag. Met klepelen houd je een stevige bovenlaag. We pakken het graag zo aan met de techniek dat het onder alle omstandigheden goed werkt. Klepelen kost de meeste brandstof, maar het geeft het beste resultaat.”