Logistieke puzzel rond aardappelexport dit jaar veel groter
“Ik verwacht dat we er na deze week helemaal klaar mee zijn”, zegt Jan van Hoogen over de laatste loodjes van de aardappeloogst. Ook directeur Leon van Meir van Van Meir Potatoes in het West-Brabantse Steenbergen schat in dat eind deze week alle aardappelen die het bedrijf heeft gecontracteerd, van het land zijn. Hetzelfde signaal komt van Bijl Aardappelen in Sint Annaland (Tholen). “Ik denk dat we 96 procent van de oogst binnen hebben. Als we het weer krijgen wat voorspeld wordt, dan is eind deze week alles van het land”, zegt directeur Cees Bijl.
Gerard Backx van HZPC in het Friese Joure laat weten dat de oogst bij de pootgoedtelers is een heel eind gevorderd. “De laatste percelen moeten nog geoogst worden, maar dat zijn veelal ook percelen met enige problemen. Ik kan daarom niet zeggen wanneer alles van het land is.”
Verschil in kwaliteit
Cees Bijl omschrijft de kwaliteit van de geoogste partijen als ‘wisselend’, wat uiteraard samenhangt met de oogstomstandigheden. “We hebben er veel goede partijen bij, maar ook partijen die vroeg zijn geoogst met een ‘rotje’. Dat vraagt aandacht, dus veel ventileren en soms extra verwarming.” Enkele partijen zijn lastig droog te krijgen, door versmering tijdens natte oogstomstandigheden. “Maar dat zijn geen grote percentages”, zegt Bijl. “Deze partijen kunnen op z’n vroegst pas over 4 tot 6 weken worden uitgeleverd. En dan zitten we al bijna aan de kerst.”
“De kwaliteit van een aantal partijen is matig als gevolg van de nattigheid”, vertelt HZPC-directeur Backx, “Het is de vraag of deze partijen snel droog kunnen zijn. Er zijn zondermeer percelen met rot. Maar ik kan geen schatting maken van de omvang.“
Van Hoogen ziet ook partijen van wisselende kwaliteit. “De aardappelen die vroeg zijn gerooid, zijn prima.” Daar staan de later gerooide partijen tegenover, waar de regen een rol heeft gespeeld en er bij de oogst versmering is opgetreden. “Dat zijn aardappelen met meer grond. Daar moet je aan het drogen.”
“Bij ons is de kwaliteit gemiddeld gewoon goed”, zegt Leon van Meir. Dit in tegenstelling tot een aantal collega-handelshuizen dat meer te kampen heeft met rot in partijen. “Dat wij er minder last van hebben, komt omdat wij al meer hadden geoogst toen het ging regenen.” Bovendien heeft het in zijn werkgebied minder geregend dan in andere aardappelregio’s. “Daar moet je geluk mee hebben.”
Vroege export
De vroege export kent volgens Backx (HZPC) een redelijk goede vraag, maar hij noemt het lastig om snel te kunnen leveren. “Het is altijd passen en meten aan het begin van het seizoen, maar nu zeker.” Dat vraagt flexibiliteit en creativiteit van ons bedrijf, onze telers en onze klanten. Achteraf kunnen we pas zeggen of we aan de vraag hebben kunnen voldoen.”
“Ja, er gaan bij ons al partijen op export. Daar gebruiken we alleen partijen voor die veilig zijn”, vertelt Cees Bijl. De regenval van een maand geleden is er de oorzaak van dat sommige partijen langer moeten drogen. Ook Bijl spreekt van passen en meten. “Dat lukt, maar het is inderdaad wel zoeken naar de juiste partijen in ons werkgebied.”
“Ja, wij kunnen voldoen aan de vraag”, zegt Van Hoogen. Zijn bedrijf levert op dit moment al aardappelen aan Algerije en Egypte. En voor Cuba worden aan de wal in Harlingen en Beverwijk schepen geladen. De uitlevering is dit jaar wel meer een logistieke puzzel, erkent hij. “Als er een vraag vanuit een land is waar een collega op dit moment niet aan kan leveren, proberen we het als collega’s met elkaar op te lossen”, stelt Van Hoogen.
Bij Van Meir in Steenbergen ligt momenteel de prioriteit bij het opzakken van pootgoed. “Er is werk zat en het opzakken heeft nu even voorrang boven de export. ”Het is altijd een kwestie van vraag en aanbod, maar wij kunnen op dit moment aan de vraag voldoen.”
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fenneke Wiepkema