Cosun verwacht recordopbrengst suiker per hectare
Heldere statistieken
De suikerbietencampagne die op 8 september begon, bevindt zich al weer in de negende week. In de eerste acht weken is het suikergehalte volgens een recente opgave van Suikerunie opgelopen van 15,7 procent begin september tot 17,2 procent vorige week. De laagst gemeten waarde was vorige week nog altijd 16,7 procent, de topper was het Gronings veen met 17,7 procent.
Het gemiddelde tarrapercentage bedroeg begin september volgens Suikerunie 10,32 procent. Door wisselende oogstomstandigheden schommelde dit gehalte de afgelopen weken. Vorige week stond het gemiddeld op 11,02 procent. De regionale verschillen waren aanzienlijk. In de Graafschap/Achterhoek was de tarra vorige week laag met 6,47 procent, terwijl dit gehalte in de kop van Noord-Holland 15,83 procent bedroeg.
De winbaarheidsindex neemt toe met de tijd. Begin september registreerde Suikerunie gemiddeld 90,1, terwijl deze vorige week 1 vol punt hoger lag met 91,1. In Midden-Limburg en de Peel lag deze waarde vorige week op 90, de hoogste index werd met 91,9 gemeten in Goeree-Overflakkee en in de Hoekse Waarde/IJsselmonde.
Focus op bietenrooien
Cosun beoordeelt de oogstomstandigheden op dit moment als ‘redelijk goed’. Wel wordt gemeld dat het in het noorden en noordoosten nog relatief nat is. Omdat de meeste telers de andere gewassen van het land hebben, ligt de focus steeds meer op het bieten rooien, ook voor de late leveringen.
Loonwerkers kunnen de komende weken vol aan de bak om het grote volume te rooien bieten goed aan de hoop te krijgen. Toch staan er op dit moment ondanks de gunstige weersomstandigheden nog rooiers stil. In enkele situaties laten telers de rooier pas komen, om zo vlak voor het laden te rooien. Op tijd oogsten onder goede omstandigheden en rooien zonder veel beschadigingen leidt volgens Cosun tot betere resultaten. Het devies is dan ook om de gunstige weersomstandigheden maximaal te benutten.
Bewaring niet onderschatten
Ook dit jaar vraagt Cosun aan het begin van de bietencampagne aandacht voor de bewaring van suikerbieten. Om te zorgen dat telers bij de les blijven, verzorgde de agrarische dienst van Suikerunie vorige week in Zeeuws Vlaanderen enkele bewaardemonstraties. Door goed rooien en bieten vorstvrij, koel en droog te bewaren worden de bewaarverliezen beperkt De bieten moeten zo weinig mogelijk worden beschadigd bij het rooien en het is noodzakelijk om de aanhangende grondtarra te beperken.
Een goede bewaartemperatuur is tussen de 0 en 8 graden. Het volgen van de temperatuur in de hoop is noodzakelijk om tijdig maatregelen te kunnen treffen. Daarnaast is het goed om de afmetingen van de hoop zo goed mogelijk af te stemmen op de afmetingen van de afdekmaterialen.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: SuikerUnie