'Glastuinbouw en biologische landbouw goed voorbeeld'
Tijdens het MVO-symposium debatteerden 150 deelnemers uit alle schakels van de voedselketen – boeren, telers, voedselverwerkers, supermarktorganisaties, ngo’s – over de toekomst van de landbouw. De uitdagingen zijn groot, want wereldwijd groeit de vraag naar voeding en producten, terwijl het productiesysteem nadrukkelijk oplossingen moet bedenken om de impact op milieu en leefomgeving te minimaliseren, schetste Dick Hordijk.
Gewasbeschermingsstrategie
Om dit te laatste realiseren, lanceerde Agrifirm op het symposium haar nieuwe gewasbeschermingsstrategie. Met die gewasbeschermingsstrategie streeft de coöperatie naar een aanzienlijke vermindering van de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen op het boerenerf. Dit wil ze bereiken door zorgvuldigere toepassing van deze middelen, het inzetten van biologische alternatieven en meer gebruik van low-impact middelen die minder invloed hebben op milieu en leefomgeving. Ook de inzet van IPM (geïntegreerde gewasbescherming) en precisielandbouw draagt hieraan bij.
Na de aftrap door Hordijk werden onder leiding van PVDA-coryfee Felix Rottenberg enkele pitches op het podium gehouden over controversiële stellingen, zoals wel of geen inclusieve landbouw en wel of geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. En met name voor wat betreft die laatste tegenstelling had Agrifirm twee spraakmakende tegenstrevers ingehuurd met Groen Links-kamerlid Rick Grashoff en de Belgische bioloog en directeur van IPM Impact Guido Sterk. Laatstgenoemde relativeerde het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen door te stellen dat deze in sommige gevallen nog toxischer kunnen zijn dan chemische. Hij pleitte voor een geïntegreerde aanpak van zowel chemische als biologische zoals insecten.
Glyfosaat
Grashoff plaatste ernstige bedenkingen tegen de inzet van een middel als glyfosaat. En dan kon Sterk wel allerlei onderzoeken in twijfel trekken, politici moeten zich toch baseren op de consensus van dergelijke onderzoeken om beleid te kunnen maken. En als de Nederlandse akkerbouw niet zelf proactief omschakelt, wordt zij wellicht ingehaald en geconfronteerd met nog veel strengere en misschien nog wel veel ingrijpender om niet te zeggen buitenproportionele maatregelen uit 'Brussel'.
Volgens Sterk ligt het goede voorbeeld binnen handbereik met een bijzonder milieuvriendelijke glastuinbouw, waar de telers al veel verder zijn met de inzet van biologische ‘bestrijdingsmiddelen’ zoals insecten. Toen Rottenberg akkerbouwer Kees Bos aan het woord liet, bleek deze ook een opmerkelijke oplossing te zien. Waarom kijken we voor een onomstreden manier van gewasbescherming niet veel meer naar de biologische landbouw. Deze blijkt goed te werken, want we horen er eigenlijk nooit iets negatiefs over, zo stelde Bos.