Europese graanhandel wil nog zeker 15 jaar glyfosaat
Volgens de federatie ondermijnt het getreuzel rond de besluitvorming over de onkruidverdelger de geloofwaardigheid van de zowel de Europese Commissie en de EU-lidstaten als van de onafhankelijke wetenschappelijke agentschappen, die over deze kwestie een advies hebben uitgebracht. Het ter discussie stellen van het gebruik van glyfosaat, ondanks de duidelijke wetenschappelijke bewijzen dat het product veilig is, dreigt het hele systeem van op wetenschappelijk basis te nemen beleidsbeslissingen onderuit kan halen, zegt Coceral.
Politiek gepingel
De federatie herinnert er aan dat zowel het Europese Voedselagentschap (Efsa) als het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) geen risico’s heeft ontdekt in verband met het gebruik van glyfosaat. Coceral noemt het huidige politieke gepingel over een verlenging van de vergunning voor glyfosaat ‘betreurenswaardig en voor niemand voordelig’. Coceral roept de Europese Commissie en de EU-lidstaten op om hun verantwoordelijkheid op te nemen, het oordeel van de wetenschappelijke instituten van de EU op te volgen en zich uit te spreken voor een verlenging met maar liefst vijftien jaar.
De Europese Commissie stelde vorige week een periode van nog eens vijf jaar voor maar een groep van lidstaten met Franrijk aan het hoofd wil niet verder gaan dan drie jaar. De Franse boerenorganisaties zijn het niet eens met de Franse regering en blijven het oorspronkelijke Commissievoorstel steunen voor een verlenging van de vergunning met tien jaar. ‘Gewasbeschermingsmiddelen verzekeren duurzame landbouwopbrengsten en helpen de boeren om de kwaliteit en veiligheid van hun gewassen te garanderen’, zo zegt Coceral nog. Zij vreest bovendien dat een verbod op glyfosaat een groot effect kan hebben op de handel, want wanneer het product een onwettelijk middel wordt, zal het een stuk moeilijker worden om granen en oliezaden in de EU te importeren.
Verhoging van de prijzen van veevoer
Ook voor de veevoederproductie is een verbod op de onkruidverdelger gevaarlijk. Deze sector is voor haar grondstoffen zeer afhankelijk van de aanvoer van granen en oliezaden uit het Zwarte Zee gebied en Zuid- en Noord-Amerika. Wanneer de grondstoffenaanvoer onder druk komt te staan, zal dat ongetwijfeld leiden tot een verhoging van de prijzen van veevoer, aldus Coceral.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Agrio