Standpunt telers over toets Erwinia bepalend voor besluit NAK
De commissie houdt twee opties open: de huidige aanpak, waarbij de toetsing in de klassen PB en S verplicht is en een variant die meer inspeelt op inzichten van handel en telers. Volgens Henk van de Haar van de NAK zijn de verschillen van inzicht over hoe om te gaan met de toetsing groot. ‘De vaste commissie vindt het daarom nog te vroeg om een besluit te nemen.’ De NAK schat zelf in dat een groot deel van de telers voorstander zal zijn van voortzetting van de huidige toetsing.
Opschoning aardappelkolom
Een verdere opschoning van de aardappelkolom van Erwinia blijft het doel van de NAK. Dat kan eventueel ook betekenen dat ook in hogere klassen, zoals PB2 of PB3 getoetst moeten worden.
Tijdens de telersvergaderingen, die in januari worden gehouden, kunnen de aardappeltelers zich uitspreken over deze discussie. De NAK heeft ook de handel gevraagd om een NAO-standpunt op te stellen.
Na 2019 vervalt collectieve financiering
De toets op Erwinia wordt in 2018 nog gefinancierd uit collectieve middelen. Vanaf 2019 vervallen die middelen. ‘Dat zal in de discussie wel een rol gaan spelen’, verwacht Van de Haar. De kosten van de toetsing op Erwinia liggen op ‘een paar ton’.
De vaste commissie stelt opschoning van de kolom als doel, met een efficiënte inzet van de toets. Dat zou ook een toetsing in PB2 en/of PB3 kunnen inhouden. Telers kunnen zich uitspreken in de telersvergaderingen en de handel is gevraagd om een NAO-standpunt te formuleren. De toets wordt in 2018 nog collectief gefinancierd. Telers en handel moeten er rekening mee houden dat deze vorm van financiering met ingang van 2019 vervalt.
Norm klasse B versoepeld
De vaste commissie besloot de normen voor de pootgoedklasse B met ingang van oogst 2018 te versoepelen. Het gaat om groeischeuren (van 0,5 naar 1,5 cm) , drukplekken/blauw (van 6 naar 12 procent ‘matig’), grond (van 1 naar 2 procent), gerimpelde knollen (naar 1 procent) en Rhizoctonia (van 25 procent licht naar 25 procent matig).
Een voorstel van de NAO voor een strengere toepassing van de norm voor vermenging in de klasse PB haalde het niet. Op dit moment heeft een teler het recht om een perceel op te schonen van vermenging. Volgens het NAO-voorstel zou een perceel PB na opschoning maximaal de klasse S krijgen. Het voorstel is geen oplossing voor het vermengings-probleem. Hiervoor zijn andere maatregelen nodig. De norm voor PB staat al op nul, net als voor S en SE.