Mixed emotions bij Avebe over uitbreiding Aviko in zetmeelgebied
De grootste zorg zit in de ontwikkeling van aardappelmoeheid wratziekte in dit teeltgebied. Beide ziektes vormen een serieuze bedreiging voor de aardappelteelt in deze regio, en de teelt van nog meer aardappelen maakt het risico op verdere verspreiding alleen maar groter, zegt Jan Pieter Boer, verkoopleider pootaardappelen bij Averis Seeds tijdens de Landbouw Vakbeurs Assen. Zeker als Aviko rassen wil laten telen met een lage resistentie tegen één dan wel beide ziektes.
Krappe rotatie
Boer verwacht dat de uitbreidingsplannen van Aviko met name plaats zullen vinden bij veehouders die daarvoor het areaal maïs gaan verkleinen. Uitbreiding bij de telers die momenteel leveren aan Avebe is lastig, vanwege de krappe rotatie (één op twee) en de leveringsplicht. Al zit er in dat laatste wel enige ruimte, erkent Boer. ‘Per aandeel moeten ze 4 ton zetmeel leveren, maar ze mogen 5 ton leveren. Het is dus mogelijk dat ze 4 ton aan Avebe gaan leveren en de rest aan Aviko.’
Maar toch acht Boer die kans niet zo groot, met name vanwege de hoge uitbetalingsprijs van ‘zijn’ bedrijf. Avebe realiseerde dit jaar een prestatieprijs van € 82,16. Dit is een record en een plus van bijna 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Nooit eerder reikte de prestatieprijs tot boven de 80 euro. ‘Dit jaar zal het animo om te switchen dan ook minimaal zijn, verwacht ik. Aviko krijgt er nog een flinke kluif aan.’
Avebe breidt uit in Duitsland
Avebe heeft overigens zelf ook uitbreidingsplannen, maar zoekt daarvoor over de grenzen. In het gebied Weser-Ems (Noord-Duitsland) en Oost-Duitsland ziet het zetmeelconcern kansen voor uitbreiding van het areaal. In beide regio’s heeft Avebe een fabriek staan, zodat de oogst niet over extreem grote afstanden vervoerd hoeft worden voor verwerking.
Oost-Duitsland biedt volgens Boer kansen, omdat de teelt in deze regio momenteel aardig extensief is: één op vier. ‘Dat biedt ruimte voor groei.’ Betekent dat dan dat Avebe deze telers gaat oproepen intensiever te gaan telen? ‘Die keuze is aan de boeren zelf’, aldus Boer. Verder is het een gebied met veel stenen in de grond, wat de teelt van aardappelen langere tijd heeft tegengehouden. Met de opkomst van stenenscheiders, zoals in een nieuw type rooier van Grimme, is het daar volgens Boer ‘goed aardappelen telen’.
Uitbreiding Aviko: nog geen duizend hectare
Aviko Potato maakte vorige week bekend in Noordoost-Nederland op zoek te zijn naar nieuwe percelen. De aardappelverwerker uit Steenderen wil het areaal aardappelen in deze regio komend teeltseizoen met 15 procent laten groeien. De uitbreiding betreft de teelt van puree-aardappelen voor onder meer de productie van aardappelproducten en granulaten. Hoe groot de uitbreiding concreet gaat worden, wil buitendienstmedewerker Geert Jan Smegen tijdens de beurs niet zeggen. Maar de verwerker zet in op een areaal ‘tussen enkele honderden hectares en duizend hectare’.
Volgens Smegen, die tot voor kort nog werkzaam was bij Avebe, komen er bij Aviko vaak verzoeken binnen vanuit het zetmeelaardappelgebied om fritesaardappelen te mogen telen. Een ras als Fontane kan daar goed worden geteeld, maar komt iets vaker met een groeischeur of met ritnaalden uit de grond, aldus Smegen. Deze aardappelen kunnen echter nog prima worden verwerkt tot puree. En daarmee valt de prijs hoger uit dan die van zetmeelaardappelen, verwacht hij.
AM en wratziekte
Aviko ziet ook de dreiging van AM en wratziekte in het teeltgebied en Smegen benadrukt dan ook dat de verwerker zeker geen ziektes wil verspreiden. Het bedrijf zoekt dan ook met name percelen die vrij zijn van AM, of waarop al jarenlang geen aardappelen zijn geteeld. Daarnaast wil het dubbeldoelrassen laten telen, zoals Allure (puree) en Axion (vlokken). ‘Maar als de markt vraagt om een ras als Fontane, dan is het aan de teler om te bepalen of hij dit al dan niet wil telen’, voegt collega Martin Tillema daar aan toe.