Aardappelopslag grootste uienprobleem 2017

Aardappelopslag in uienpercelen is moeilijk aan te pakken. Het uiteindelijk resultaat is afhankelijk van de knolgrote, het ras, de diepte van de knol. Hoe later in het seizoen de bestrijding hoe groter de schok voor de uienplant. Het bestrijden van onkruiden in de uienteelt is volgens Johan Brooijmans nu makkelijker dan vijf jaar geleden. Brooijmans: „Er zijn momenteel voldoende middelen toegestaan, zoals bijvoorbeeld de toelating van Wing P”. Het bodemherbicide Wing P van BASF heeft een brede werking en lange duurwerking. Wing P is effectief op o.a. melde, kruiskruid en grassen.
Zo vroeg mogelijk en in vast ritme spuiten
Brooijmans drukt de Zuid-Limburgse akkerbouwer op het hart om zo vroeg mogelijk te beginnen met spuiten. „Hoe vroeger je spuit, hoe lager de schade aan het gewas. Later spuiten kost opbrengst.” Ook adviseert hij om geen gaten te laten vallen in het spuitritme. „Een blijvende interval met een lage dosering van 5 tot 7 dagen is noodzakelijk. Onkruidbestrijding blijft topsport, het is zaak om zich hier continue op te blijven focussen.”
Trips steeds groter probleem
De omvang van trips is de afgelopen vijf jaar gigantisch toegenomen. Naast de relatie warme winters (waarbij meer trips kunnen overleven) en de daarop volgende warme zomers, is ongetwijfeld ook de intensiteit van de uienteelt een oorzaak. In Zuid-West Nederland speelt bovendien de teelt van vlas een rol. Vlas vorm voor de trips een waardplant. „In dat gebied zijn dit jaar zelf uienpercelen omgeploegd”, weet Brooijmans. Ook de aanwezigheid van luzerne in de buurt kan een probleem vormen. Om aantasting zoveel mogelijk te voorkomen houdt Brooijmans de Limburgse telers voor te kiezen voor gecoat zaad en om vanaf begin juni wekelijks het gewas intensief te monitoren. Bij trips komt het spuitmoment zeer nauw. De trips moet geraakt worden met een pyrethroïde wanneer het uit (’s nachts) zijn schuilplaats is. Een bespuiting overdag heeft geen nut, want dan schuilen ze diep in het loof van de ui.