LTO: cirkels rond met chitwoodi besmet bedrijf opheffen
Bij een vondst van chitwoodi wordt een grote cirkel (met een straal van 1 km) getrokken rond het besmette perceel, waarbinnen strengere maatregelen gelden voor pootgoed. Hierdoor worden ook bedrijven getroffen die niet in relatie staan tot de besmetting. ‘Dat wordt in de sector als onrechtvaardig ervaren’, zegt voorzitter Peter Berghuis van de LTO werkgroep Pootaardappelen. Bovendien is er de aanname dat de knobbelaaltjes in het hele land in de grond zitten, terwijl de kaart met de cirkels een duidelijk concentratiegebied laat zien, terwijl andere gebieden gevrijwaard blijven.
Perceelsvrijheid in plaats van cirkels
In het plan van aanpak pleit LTO voor perceelsvrijheid in plaats van de huidige aangewezen gebieden. De fyto-richtlijn biedt de mogelijkheid om op basis van perceelsvrijheid het beleid en de toetsing te baseren. Dit kan het gevoel van onrechtvaardigheid wegnemen, aldus Berghuis. De risico’s op verspreiding via wind zijn klein: de ervaring leert dat M. chitwoodi / fallax niet verstuiven met de wind.
Het huidige fytosanitaire beleid biedt geen ruimte om bedrijven of percelen na verloop van tijd weer vrij te geven. De werkgroep vreest dat als gevolg hiervan Nederland binnen afzienbare tijd één aangewezen gebied zal zijn. Om dat te voorkomen pleit de werkgroep voor de mogelijkheid om op aanwijzing van de NVWA gebieden weer vrij te kunnen geven. Dit stimuleert de telers ook om teeltmaatregelen te nemen om M. chitwoodi / fallax te bestrijden.
In de overgangsperiode naar deze nieuwe aanpak stelt de werkgroep voor om besmette percelen die de afgelopen drie jaar volgens de partijbemonstering vrij bleken van M. chitwoodi / fallax een perceelsvrijheidsverklaring krijgen. Deze percelen komen dan net als andere niet besmette percelen onder het regime van pootgoedkeuringen door de NAK.
Europese Plantgezondheidsverordening vanaf 2019
Over twee jaar gaat de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening met nummer 2016/2031/EG in. Deze vervangt de huidige Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. De huidige Fytorichtlijn kent verschillende categorieën quarantaine-organismen, in de nieuwe Plantgezondheidsverordening zijn dat er nog maar drie: Q (quarantaine-organisme), ZP-Q (Zona Protecta) en RNQP (regulated non quarantine pests). De LTO werkgroep Pootaardappelen wil dat M. chitwoodi / fallax van Q naar RNQP gaat. Eén van de argumenten hiervoor is dat chitwoodi op meerdere plekken in de EU voorkomt: naast Nederland kennen onder meer ook België, Duitsland en Frankrijk problemen met chitwoodi. Dit is één van de voorwaarden om als RNQP geclassificeerd te worden.