NAV: Te veel fosfaatemissies onterecht aan landbouw toegeschreven
Een deel van de in het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn voorgestelde maatregelen - o.a. fosfaat gebruiksnormen, equivalente maatregelen, biet/friet regeling, greppels in ruggenteelt, verlagen stikstofnormen en vanggewas in maisteelt - is volgens de NAV derhalve discutabel. Ze stelt dat met name te veel fosfaatemissies onterecht aan de landbouw worden toegeschreven, zodat het toepassen van een goede landbouwpraktijk door de akkerbouw niet haalbaar is. 'Men kan niet oplossen wat men niet veroorzaakt', aldus de NAV.
Onwetendheden
Er moet volgens de NAV nog veel onderzoek worden uitgevoerd, aangezien er momenteel nog veel onwetendheden zijn betreffende het fosfaatgedrag in de bodem, fosfaat verdeelsnelheid, optimale fosfaathoeveelheid per gewastype/ bouwplan, de invloed van de pH, bodemtextuur, het Fe- en Al-gehalte van de bodem, het organische stofgehalte en het weer op het beschikbaar komen van fosfaat.
Pilotprojecten
Om goede gewasopbrengsten en duurzame landbouw te kunnen behouden, zo stelt de NAV, dienen aanpassingen van de fosfaatklassen en fosfaatgebruiksnormen eerder te worden ingevoerd dan nu in het 6e Actieprogramma wordt voorgesteld. Ook moeten de fosfaatgebruiksnormen voor de klassen laag, neutraal en ruimvoldoende worden verhoogd met 10-15 kg en moeten de equivalente maatregelen en biet/friet regeling gehandhaafd blijven. Om meer inzicht te krijgen in de effecten van de nu reeds voorgestelde maatregelen, wil de NAV dat er gedurende het 6e Actieporgramma enkele pilotprojecten worden uitgevoerd: halvering stikstofgebruiksnorm voor groenbemesters, greppels op en langs landbouwgronden, vanggewas in of na maisteelt.