Groningse Graanacademie al 2 jaar succesvol

De Groningse Graanacademie telt 38 deelnemers. Groepsgewijs houden zij zich bezig met thema’s op het vlak van grondbewerking, duistbeheersing, precisielandbouw, bodembiologie en bemesting. Via deze weg wordt op de bedrijven van de deelnemers intensief kennis ontwikkeld, gedeeld en toegepast. Ook de klankbordgroep, waarin de SPNA en Delphy zitting hebben, gaf aan dat de ervaringen erg positief waren, de deelnemers gaven aan veel te leren en duidelijke stappen vooruit te zetten. De positieve ervaringen zijn voor de deelnemende akkerbouwers aanleiding de Graanacademie in 2018 voort te zetten.
Oldambt
Begin 2016 is de Graanacademie van start gegaan. De Graanacademie is een initiatief van SPNA, Delphy en graantelers uit Groninge en wordt gefinancierd door de deelnemende akkerbouwers, de provincie Groningen en het Risicofonds voor de Graanhandel. De graanteelt heeft een belangrijke plek in de Groninger akkerbouw. Met name het Oldambt wordt gezien als hét graantelend gebied van Nederland. Vanwege de grondsoort is de graanteelt ook een van de weinige teeltmogelijkheden voor de ongeveer 500 landbouwbedrijven in dit gebied. Gezamenlijk telen deze bedrijven 25.000 hectare graan. Innovatie (kennisontwikkeling) en kennisuitwisseling zijn voor deze bedrijven noodzakelijk. Het doel van de Graanacademie is om met minder kosten de opbrengst in de graanteelt te verbeteren, om zo de landbouwbedrijven economisch en duurzaam te laten blijven.
Kennisuitwisseling
Naast het uitwisselen van kennis hebben de deelnemers ook het nodige in kleine, praktijkgerichte experimenten uitgezocht. Daarbij ging het bijvoorbeeld om de vraag wat de invloed is van de kwaliteit van de gebruikte spuitvloeistof op de onkruidbestrijding (hardheid, pH en verontreiniging van water). Aanvullend hierop werd in een ringonderzoek uitgezocht hoe de kwaliteit is van de diverse vulpunten. Bij zowel oppervlaktewater als bassins vullen de akkerbouwers vaak hun veldspuit. De resultaten van deze experimenten zijn besproken met de deelnemers. Dit blijkt uit de resultaten die door de klankbordgroep van de Graanacademie Groningen zijn geopenbaard.
Doorgaan
De positieve ervaringen zijn voor de deelnemende akkerbouwers aanleiding de Graanacademie in 2018 voort te zetten. Daartoe is voor komend jaar al een planning gemaakt van onderwerpen die behandeld gaan worden. Zo staan er veldexperimenten op het programma met o.a. spuittechnieken gericht op een optimale toediening. Akkerbouwers die in het project willen participeren kunnen hiertoe contact opnemen met met Jaap van ’t Westeinde (06 – 1188 0323), of Minne Batenburg ( 06 – 5122 9704).