Ruimte voor honderden hectare industriegroenten Flevoland
De Nederlandse verwerkende bedrijven van industriegroenten zoals erwten en bonen, willen in 2018 meer Flevolands product verwerken. De afzetmarkt heeft die ruimte en dat biedt mogelijkheden voor akkerbouwers in Flevoland die gewassen willen telen met een hoger rendement dan bijvoorbeeld wintertarwe. „Zelfs een zeer goede hectareopbrengst maakt de lage tarweprijs lang niet goed”, aldus Olaf Bogers van GreenAcker BV. Green Acker is de onafhankelijke inkooporganisatie voor industriegroenten in Flevoland en Noordoost-Nederland. Dit in Dronten gevestigd bedrijf verzorgt de contractering en specialistische teeltbegeleiding van industriegroenten. „ Wij zijn een zogenaamde verzendhandelaar. Wij zorgen dat de producten bij de diverse conservenfabrikanten komen.”
Uitbreiding
Voor komend jaar ziet Bogers ruimte voor uitbreiding van het areaal bonen van zeker 50 tot 100 hectare in Flevoland. Bogers: „Daarnaast is er volop ruimte voor uitbreiding van het areaal erwten met zo’n 100 hectare. Maar ook voor gewassen als koolraap en spinazie zijn er mogelijkheden.”
Rendementen
Om zijn woorden over de te behalen rendementen te staven verwijst hij ook naar de peenteelt. „Het teeltrendement van winterpeen is de laatste tijd niet bijster goed. De financiële opbrengsten zijn de afgelopen twee jaren toch sterk tegengevallen.” Bogers erkent dat een akkerbouwer ook van de conserventeelt niet rijk zal worden.”Maar het levert nu wel een hoger rendement op in vergelijking met bijvoorbeeld de peen en tarwe. Ik kan echter niet in de toekomst kijken.” De lage rendementen zijn voor telers aanleiding om te zoeken naar alternatieven. Bovendien willen ze een hoger aandeel gewassen telen dat een positief effect op de bodem heeft. „De keuze voor de teelt van industriegroenten, en dan in het bijzonder de vlinderbloemigen, past daarbij. Industriegroenten passen gewoon heel goed bij Flevolandse akkerbouwers die meer variatie in hun bouwplan willen.’’
Lager risico
Een groot voordeel van de teelt van industriegroenten is dat de contractvoorwaarden helder en overzichtelijk zijn. Bovendien worden ze voorafgaand aan de teelt elk jaar be-sproken met de individuele teler. Kenmerkend aan de contracten is dat een aanzienlijk deel van de teeltkosten voor rekening van de verwerkende industrie zijn. “Dat betekent een lager risico en méér rendement voor de teler”, aldus Bogers.
Voordelen
De contractteelt van industriegroenten biedt verschillende voordelen:De kilogramprijs staat van te voren vast en wat wordt oogst wordt betaald (onder voorbehoud van kwaliteitspecificaties). De opbrengsten van spinazie, doperwten, sperziebonen en koolraap zijn redelijk stabiel. Het gaat vaak om korte teelten met mogelijkheden voor een tweede teelt, een groenbemester of de aanpak van wortelonkruiden. Ook is het land vaak vroeg vrij voor kilver- of drainagewerkzaamheden. De teelten zijn niet ingewikkeld en er zijn voldoende mogelijkheden voor de aanpak van ziekten en plagen. Erwten en bonen laten als vlinderbloemige een voorraad stikstof achter na het onderwerken van de gewasresten. Doperwten en sperziebonen kunnen prima tegen droogte. Een klein nadeel van sommige industriegroentes is het risico op structuurschade wanneer de oogst plaats moet vinden onder natte omstandigheden. Daar staat tegenover dat de gewassen vroeg het veld ruimen en er, indien nodig, veel mogelijkheden zijn voor herstel.
Zaaien en oogsten
Loonbedrijf Breure uit Swifterbant verzorgt de zaai- en oogstwerkzaamheden. De teler betaalt hiervoor een vergoeding. Het zaaitijdstip wordt vastgesteld in overleg met de teler; de koper bepaalt het oogsttijdstip. De akkerbouwer is verantwoordelijk voor de grondbewerking, bemesting, gewasbescherming en gewascontrole.