Limburg en EU steunen project uien-DNA

De teelt van uien is op de Zuid-Limburgse löss sterk in opkomst. Jaarlijks neemt het areaal en het aantal telers toe. De uien van de lössgrond zijn veelal bestemd om langere tijd te bewaren. Het probleem is dat dan sommige uien last krijgen van rot. De bedoeling is dat de teler een DNA-test kan uitvoeren om er zo zelf snel achter te komen welke partij uien hij beter niet of wel kan bewaren. Dit uien-DNA project is een van de elf innovatieve projecten in de Limburgse agrosector waarvoor de provincie Limburg, samen met de EU, 4,5 miljoen euro inzet.
Stikstofemissie preiteelt
Het telen van prei zonder dat er een stikstofemissie plaatsvindt naar het grond-en oppervlaktewater en de lucht is een project dat ook mag rekennen op provinciale steun. Stikstof is een belangrijke voedingsstof voor prei. Maar stikstof spoelt ook uit naar het grond- en oppervlaktewater. Doel van dit project is dan ook om emissieloos prei te telen, dus zonder uitspoeling van stikstof naar bodem, lucht en water.
Bio-landbouw
Verder komt er ook extra geld beschikbaar voor Limburgse boeren en tuinders die willen gaan omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Het geld is bestemd voor een kenniscentrum voor opleidingen en demonstraties. Achterliggende gedachte daarbij is dat bij een omschakeling de agrariër moet kunnen beschikken over veel kennis en begeleiding. Daarbij zal het kennniscentrum ook aandacht besteden aan het opschalen van bestaande biologische bedrijven.
Bodembeheer
Via trainingen, demonstraties en pilots krijgen akkerbouwers de mogelijkheid om de vruchtbaarheid, structuur en weerbaarheid van hun akkers te verbeteren. Een optie daartoe is een verhoging van het organisch stofgehalte. Ook dit gaat de provincie financieel ondersteunen. Verder komt er provinciaal en EU geld beschikbaar voor het drogen van bepaalde gewassen op het erf. Boeren kunnen, volgens de provincie, geld verdienen door bepaalde landbouwproducten op het erf te drogen en daarmee geschikt te maken als grondstof voor humane of dierlijke voeding of voor medicijnen. Dat scheelt transportkosten en biedt de landbouwer extra inkomen.