Agrea: pas op met glyfosaat in groenbemesters
Naar aanleiding van een waarschuwing van de VAVI/NAO met betrekking tot het gebruik van glyfosaat voorafgaand aan de pootaardappelteelt, waarschuwt Agrea dat het doodspuiten van een fors ontwikkelde groenbemester, gevaren met zich mee kan brengen. Zeker bij niet kerende grondbewerkingssystemen. Het glyfosaat molecuul kan vanuit de organische resten van de groenbemester, indien deze onvoldoende verteerd is, her-uittreden en schade aan kiemende cultuurgewassen aanrichten. Agrea adviseert daarom bij het doodspuiten van fors ontwikkelde groenbemester met glyfosaat, dit ruim vóór het zaaien c.q. planten van het volggewas te doen. Ook is het zaak dat de groenbemester goed wordt verkleind en goed wordt gemengd met de grond zodat de vertering op gang kan komen.
Glyfosaat in pootaardappelen
Vanuit het VAVI/NAO-ketenproject ‘Verbetering pootgoedkwaliteit’ dat onder andere is opgezet om de opkomst problemen in de aardappelteelt terug te dringen, is naar voren gekomen dat dit teeltseizoen opkomstproblemen zijn ontstaan in de aardappelen door het gebruik van glyfosaat op groenbemesters voor de teelt van pootaardappelen. Indien een met glyfosaat gedode groenbemester onvoldoende is verteerd, kan dit gevolgen hebben voor de opkomst van de nateelt van de pootgoedteelt. VAVI/NAO wijst in dit kader ook naar de tekst op het etiket. VAVI/NAO adviseert telers dringend een groenbemester niet na1 januari dood te spuiten.
Schade
Ook VAVI/NAO adviseert om de groenbemester goed onder te werken om zo het verteren van de organische stof voldoende tijd te geven om volledig te verteren. Juist de nog verterende overblijfselen van de groenbemester kunnen problemen geven in de nateelt, omdat de wortels van de aardappelen de hieruit vrijkomende glyfosaat kunnen opnemen. Volgens VAVI/NAO is het mogelijk dat dit niet zichtbaar is in het pootgoedgewas, maar dat de schade pas zichtbaar wordt in de nateelt. Het beeld in de nateelt betreft geen tot slecht kiemend pootgoed tot achterblijvende planten. Afgelopen seizoen hebben VAVI/NAO geconstateerd dat de schade kan oplopen tot percelen waar meer dan 50 procent van de planten niet zijn opgekomen ten gevolge van genoemde oorzaak.