Groenbemester en luzerne belangrijke waardplanten voor trips
Een gewas dat in de winter groen blijft, helpt trips overleven. Dit kan leiden tot een vroege eerste cyclus. Dit nieuws was voor velen een verrassing, zei Bierma: ‘We dachten altijd dat hij met name in de grond overleefde als pop. Nu blijkt dat het als larve of pop overwinteren in planten een belangrijke overlevingsstrategie is.’
Temperatuur, vocht en omgeving
Als de omstandigheden in het voorjaar vervolgens gunstig zijn, kunnen de trips zich snel en in groten getale vermeerderen. De snelheid van de opbouw van trips is afhankelijk van temperatuur, vocht en de omgeving. Onder matige omstandigheden hebben trips twee cycli per groeiseizoen en een afzet van in totaal 50 eieren. Onder zeer goede omstandigheden is dat opgelopen tot 4 cycli met 300 eieren.
Het enige wat die snelle en vroege ontwikkeling van het plaaginsect kan stoppen is ongunstige weersomstandigheden tijdens de winter. ‘Strenge vorst is de grootste bedreiging voor trips.’ Ook overmatig veel water is nadelig voor de trips. ‘Beregenen in het groeiseizoen leidt er toe dat het verpoppen minder goed verloopt. Dit doorbreekt dus de snelle cyclus.’
Tijdige signalering
Trips zijn niet meer te voorkomen, stelde Bierma. De enige strategie is beheersbaar maken. Belangrijke voorwaarde daarvoor is tijdige signalering. ‘Helaas worden ze vaak te laat waargenomen.’ Signalering begint al vroeg in het groeiseizoen. „Ken de situatie in je omgeving, weet welke gewassen er rond je uienperceel worden geteeld.” Groenbemesters en luzerne kunnen een enorme vlucht van trips veroorzaken.
Het is daarnaast van belang om de natuurlijke vijanden van trips te herkennen, zoals de loopkever en de roofmijt. Bierma riep de telers op de omgeving aantrekkelijk te maken voor deze vijanden door planten in de omgeving te hebben waarop zij goed gedijen. In de biologische teelt wordt hiermee geëxperimenteerd.
Geen effect van akkerranden
Akkerranden doen volgens Bierma weinig tot niets als het gaat om de beheersing van trips. „Er zitten veel trips en hun natuurlijke vijanden in. Maar als er uien in de buurt staan, gaan de trips daarheen en blijven hun vijanden in de akkerrand.”
Om meer kennis te verkrijgen over trips en de aanpak daarvan werkt Cebeco Agrochemie samen met Bayer en IPM Impact uit België. Doel is om te komen tot een plan van aanpak voor geïntegreerde tripsbestrijding.