‘Telers voor telers’ focust op biologische telerspraktijk

Ingrid Veeman van Biologisch Netwerk is coördinator van het praktische netwerk: „We merken dat veel gangbare groente- en fruittelers het op diverse fronten een grote stap vinden om de stap naar biologisch telen te maken en die telers zoeken op verschillende manieren informatie.”
Ervaringen delen
Volgens Veeman is het voor de hele sector van belang als nieuwe biologische telers hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk kunnen delen om zo bij te dragen aan een goede prijs en kwaliteit voor de gehele sector. „Maar ook is ieder bedrijf en iedere teler weer anders. Dat geldt ook voor de manier van kennis vergaren voor omschakelaars: sommigen bouwen via een cursus graag aan een netwerk, anderen hebben voldoende aan een individueel keukentafelgesprek. Met ‘Telers voor telers’ komt daar een mooie vorm bij: ervaren telers die een kenniszoekende collega-teler helpen met individuele vragen. De reeks van vragen die zowel om- als doorschakelaars hebben, gaat van regelgeving en teelttechniek tot teeltplanning en afzet.”
Biologische afzetmarkt
Voor dit laatste heeft de biologische telerscoöperatie Nautilus Organic naar eigen zeggen de deur verder open gezet om ook niet-leden van informatie en hulp bij afzet te kunnen voorzien. Hein Wolff, directeur van Nautilus Organic: „We merken dat er, ondanks de groeiende vraag naar biologisch groenten en fruit vanuit de markt, bij boeren en tuinders toch best wat vragen zijn. Waar is de klant nu precies naar op zoek? Hoe vind ik een klant die past bij mijn areaal en werkwijze? Waar vind ik afzetzekerheid? Kan ik rechtstreeks aan de retail leveren? Maar ook: mag ik bij een Nautilus-lid op het erf de praktijk komen bekijken en welk keurmerk heb ik nou echt nodig? Veel hangt natuurlijk af van het type bedrijf en de producten, maar we vinden het waardevol om mee te kijken en denken.”
Ambassadeurs
Voor het project 'Telers voor telers' zijn een aantal boeren en telers actief als ambassadeur. Zo teelt akkerbouwer Han Kavelaars op zijn biologische landbouwbedrijf in Dronten onder meer peen, aardappelen, uien, pompoenen en diverse koolsoorten op de relatief zware klei van de Flevolandse polder. In het zuiden runt Ellen Peeters-Mertens met haar man Wim en zoon Robin een biologisch tuinbouwbedrijf met onder meer prei, pastinaak, aardappelen en Chinese kool in Neer (L).