Geld verdienen met de drone
Onder de titel ‘Drones: hoe geld te verdienen met precisielandbouw?’, verzorgde Bert Rijk van Dronewerkers woensdag een workshop op de Biobeurs, de vakbeurs voor de biologische sector in Emmeloord. Volgens Bert Rijk kunnen drones nuttig worden ingezet bij hoog salderende gewassen. Samen met Agrifirm experimenteerde hij met Dronewerkers de afgelopen twee jaar in biologische peen. “Op dit moment kan het vooral worden ingezet voor de bemesting.” Het gaat met name om signalering. Toepassing van drones als hulpmiddel bij gewasbescherming is volgens de dronespecialist “zeker wel interessant, maar een stuk complexer”.
Precisiebemesting
In de praktijk wordt met de drone een perceel in kaart gebracht, zoals dat op het proefperceel met peen is gebeurd. Ook de infraroodcamera wordt daarbij ingezet. “Door een perceel van boven te bekijken, krijg je toch een veel duidelijker beeld dan op maaiveld.” Uit de dronebeelden komen de groeiverschillen en variaties binnen het perceel duidelijk naar voren. Na de vlucht wordt alle data geëxporteerd en kan deze op een aantal waardes worden geanalyseerd en gerapporteerd.
De verzamelde gegevens vormen de input voor een zogenoemde ‘Taakkaart’, die voor de teler de basis vormt voor de bemesting. De ‘Taakkaart’ is te koppelen is aan de administratie en aan werktuigen die gebruik maken van GPS. “Het stelt de teler in staat om plaatselijk heel specifiek te bemesten”, zegt Bert Rijk. Als de verschillen zich openbaren kan deze specifieke bemesting het beste zo vroeg mogelijk in het seizoen worden gegeven. “Dan is het effect het grootst.”
Witlof op maat
Vanuit de aanwezige telers kwamen vragen over de toepassing in aardappelen en peen. Ook waren er telers die wilden weten wat de mogelijkheden zijn in eerstejaars plantuien en in de biologische witlofteelt. “In een matig teeltseizoen is een deel van de witlof vaak ondermaats. Die kan dan niet zo worden verkocht. Bijsturing is mogelijk door een correctiebemesting. “Als er op tijd kan worden bijbemest, kan het aandeel ondermaatse witlof worden beperkt en kan de witlof gewoon worden verkocht.” Volgens dronespecialist Rijk verdient de inzet van de drone zich dan terug.
Tekst: Henny Lenkens
Beeld: Fotoarchief Akkerwijzer