Hoogleraar Siepel: 'Bodemfauna in zuiden en oosten bijna weg'

In een groot deel van de Nederlandse landbouwgronden, vooral in het oosten en zuiden van het land, is geen bodemleven meer actief dat de natuurlijke rol bij de afbraak van organische stoffen en de regulering van plaagdieren vervult, aldus Siepel.
De bodemfauna, zo meldt De Gelderlander, staat volgens de hoogleraar onder druk door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. En heeft verder ook te lijden van het ploegen, intensieve grondbewerking en lage grondwaterstanden.
Arjan Bonthuis, voorzitter LTO-afdeling Zuid Twente, stelt in een reactie dat het bodemprobleem zeker de aandacht van boeren heeft, onder meer door de toevoeging van humus en compost aan de bodem. Bonthuis wijst ook op het feit dat de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw sterk is afgebouwd. „De effecten daarvan worden pas op de wat langere termijn zichtbaar. Dat geldt ook voor de gevolgen van de maatregelen ten aanzien van bemesting.”

Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Tekst: De Gelderlander
Beeld: Ellen Meinen