ABS ageert tegen contracten aardappelverwerkende industrie

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme, zo meldt het Vlaams informatiecentrum land- en tuinbouw (Vilt), is fel gekant tegen de huidig aangeboden contracten die zelfs de kostprijs niet dekken. Hij raadt de aardappeltelers dan ook aan, om goed de kostprijs te berekenen en zeker geen contracten te tekenen die niet kostprijsdekkend zijn.
Explosieve groei verwerkers
In de afgelopen jaren is de aardappelverwerkende industrie in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk exposief gegroeid. De investeringen gaan ook nog steeds door. Volgens ABS speelden gevestigde en nieuwe aardappeltelers in op de vraag van de industrie om meer aardappelen te telen om zo de bevoorrading te kunnen blijven garanderen.
Geen respect voor telers
De contractprijzen gingen, aldus Vandamme, tot een behoorlijk niveau evenredig mee de hoogte in. Op deze wijze heeft de verwerkende industrie volgens hem veel telers met grote investeringen en areaaluitbreidingen, zover gekregen dat er nu geen weg terug meer is. Ook ziet ABS dat verschillende verwerkers steeds meer aardappelen in eigen beheer telen, waarbij grote telers als een soort van onderaannemer gaan werken. Hierdoor blijft de gewone aardappelteler, aldus de ABS-voorman, steeds meer in de kou staan of wordt voor de keuze gezet: telen tegen te lage contractprijzen of geen contract meer. Volgens Vandamme tonen de nieuwe contractvoorstellen geen enkel greintje respect voor de telers en zijn deze, nog voor ze ook maar een pootaardappel in de grond hebben gestopt, de grote verliezers.
Teeltkosten goed inschatten
Objectieve cijfers, zo stelt de ABS-bestuurder, tonen aan dat de actueel voorgestelde contractprijzen allesbehalve kostendekkend zijn, laat staan dat er marge is voor nieuwe investeringen. ABS drukt de aardappeltelers op het hart om eerst de eigen reële teeltkosten in kaart te brengen. Vandamme. „Wie contracten ondertekent die niet kostprijsdekkend zijn, moet beseffen dat hij zichzelf in de voet schiet en slaaf wordt van de industriëlen.”