Speelman: zoeken naar goede knoppen om aan te draaien met precisie
„Het liefst draai ik maar aan twee knoppen in dit seizoen, bijvoorbeeld aan granulaat en bemesting en misschien aan plantafstand”, zegt Speelman. Een te grote stapeling van variabelen geeft niet de informatie over welke factoren bepalend zijn voor betere opbrengsten in het gewas. De deskundigen van de TopBodem-kennispartners onderschrijven dat. Zij zoeken de komende weken naar de beste opzet van de praktijktest binnen TopBodem.
Volgens Jan Nammen Jukema van Agrometius blijkt dat op klei dichter poten op plekken met meer groeipotentie daadwerkelijk meer tonnen oplevert. Toch is deze aanpak op zand en met zetmeelaardappelen mogelijk minder effectief. Onderzoeker Janjo de Haan van WUR verwacht dat het beste effect van meer inputs op goede plekken. Op slechte plekken kan door wat meer compost toe te dienen de opbrengst pas op termijn duidelijk aantrekken. Daarmee is de meeropbrengst in één teeltjaar niet te realiseren, denkt hij.
Hele kavel baat bij organische stof
Op dit moment geeft Speelman het liefst de hele kavel organische mest en compost. Met enkelvoudige kunstmeststoffen ziet hij de mogelijkheid om de slechtere plekken wat mee te krijgen . De Haan beschouwt drijfmest als een mogelijkheid om snelle voeding aan het gewas te geven, maar ziet juist bij compost de variatiemogelijkheid.
Voor de korte termijn willen de kennispartners eerst het nodige gaan meten aan de kavel. Agrometius zal zo snel mogelijk met de Veris-scan gaan rijden en er komen nieuwe bodemmonsters voor verschillende zones in het perceel. Speelman hoopt op een paar koude dagen, zodat de scan zo min mogelijk structuurschade op zijn land veroorzaakt. Eerder bekeek Erikjan van Huet Lindeman van Eurofins de combinatie van bodemmonsters van de kavel en gewasgroei uit de voorgaande negen jaren. Uit gemiddelden blijkt dat de gewasontwikkeling in die jaren relatief gelijkmatig was. Hij gaat nog wat preciezer kijken naar de aardappelgroei per jaar. Satellietbeelden in de toepassing Bodemscout geven dan mogelijk nog wat meer informatie over de variatie in het perceel.
Scan
De Veris-scan zal meer vertellen over de organische stofgehaltes, de CEC en de zuurgraad van perceeldelen. Jukema kan op basis daarvan meer zeggen over de verwachte opbrengst. De aanpak zal waarschijnlijk gaan op basis van een vlakke bemesting met drijfmest en variatie met bijmesten met kunstmest later in het seizoen. Speelman denkt dat het verstandig is op schrale plekken wat meer granulaat te geven, omdat daar de schade aan het gewas door aaltjes het eerste optreedt.
De testkavel is langgerekt en recht met twee spuitsporen. Om meer te leren wil Speelman het ene spuitspoor gelijkmatig behandelen en het andere spoor variabel. Avebe is geïnteresseerd en wil in het veld wat metingen en tellingen aan de planten doen en door bij het rooien te meten wat de opbrengsten zijn is te bepalen of het variabel behandelde deel beter opbrengt dan het gelijkmatige.
De kennispartners coördineren de scans en monsters en het maken van de taakkaarten zo dat er spoedig informatie beschikbaar is. Speelman poot waarschijnlijk rond 10 april. Begin maart bespreekt hij met de TopBodem-kennispartners de vervolgstrategie.