Monitor 2017: 'Liquiditeit akkerbouw eind 2017 in de plus'
Met name in de periode februari-mei was het saldo op de rekening van akkerbouwbedrijven hoger dan in 2016. In april 2017 piekte de stand van de rekening courant en ging vervolgens, vooral in juli, naar beneden vanwege alle teeltkosten en uitgaven voor gewasbescherming, meststoffen en brandstoffen. De laagste stand werd in oktober bereikt, maar daarna ging de stand van de rekening courant weer flink in de plus door uitbetaling van bedrijfstoeslagen in december en de verkoop van gewassen. Het eindsaldo op de rekening courant in december 2017 was gemiddeld 6.000 euro hoger dan een jaar eerder.
Seizoensinvloeden
In de ontwikkeling van de kasstroom op een akkerbouwbedrijf is volgens de Liquiditeitsmonitor akkerbouw duidelijk de seizoensinvloed zichtbaar. De hogere stand van de rekening courant in de eerste 4 maanden van 2017 zijn vooral het gevolg van wat betere productprijzen voor de oogst 2016. De prijzen lagen mede op een hoger niveau door de extreme weersinvloeden in 2016 en de daardoor ontstane schade aan gewassen in verschillende teeltgebieden. De kosten voor olie-gerelateerde producten waren aan de andere kant iets lager door de lage olieprijs en een lagere dollar.
Verschillende afzetsystemen
Bij akkerbouwers ziet men veel verschil tussen de prijs die men realiseert voor de diverse producten. Als oorzaak worden genoemd, de verschillen in afzetsysteem zoals pool, contracten, vrije markt. Ook bewaring en kwaliteitsbewaking blijven een belangrijke rol in de prijsvorming spelen. Over geheel 2017 gezien bleven de financiële opbrengsten uit gewassen wat achter, maar daalden ook de kosten. Een voorbeeld hiervan zijn de energiekosten, mede doordat er meer eigen stroom wordt geproduceerd. Als gevolg van de grote oogsten en de lage prijzen is de verwachting dat het gemiddelde inkomen voor de akkerbouw per onbetaalde arbeidsjaareenheid uitkomt op € 25.400 (-39,9%).
Tekst: Ruud Jacobs
Redacteur met Limburgse tuindersroots. Via de regionale krantenwereld op het werkveld van de ‘groene en agrarische’ uitgevers beland. Is dagelijks druk om het akkerbouwnieuws via Akkerwijzer.nl, de vier regionale Agrio-kranten, vakblad Akkerwijzer en de sociale media all over the world te verspreiden.
Tekst: Liquiditeitsmonitor akkerbouw 2017
Beeld: Ruud Jacobs